Abiznis

Radnici KAP-a očekuju da SNP pokrene inicijativu

214kapeeg1
R
adnici Kombinata aluminijuma (KAP) očekuju da Socijalistička narodna partija (SNP) pokrene inicijativu za što brže zasjedanje Skupštine i donošenje odluke u vezi te fabrike, saopštio je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

Radnici KAP-a očekuju da SNP pokrene inicijativu
Portal AnalitikaIzvor

On je agenciji Mina-business kazao da su uputili pismo toj partiji od koje očekuju da pokrene inicijativu za što brže zasjedanje parlamenta.

Krivokapić u pismu traži pomoć od SNP-a kako bi sačuvali proizvodnju u Kombinatu. Sindikat je naveo da se trudi da situaciju u fabrici drži pod kontrolom kada su u pitanju reakcije radnika koji su njihovi članovi, ali da ne mogu uticati na ono što se dešava u Skupštini.

Sjednica kolegijuma parlamenta, na kojoj je planirano zakazivanje skupštinske rasprava gdje će se razmatrati rješenje za budućnost Kombinata, trebalo bi da se održi sjutra.

Kolegijum Skupštine je u četvrtak, na zahtjev Demokratskog fronta (DF), odložio sjednicu na kojoj je trebalo da zakaže skupštinsku raspravu o KAP-u.

Poslanici bi trebalo da razmatraju predlog ruskog vlasnika u KAP-u, Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC), kojom upravlja En plus grupa, da na crnogorsku Vladu odmah besplatno prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Od 120 miliona EUR koliko KAP duguje VT banci, EN plus grupi i CEAC-u, Rusi potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona EUR duga otpisuju ukoliko KAP 40 miliona uplati odmah. Ukoliko se KAP odluči za opciju da novac uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i En plus grupa će 80 miliona EUR koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan EUR prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Vladin predlog zaključaka ranije je odbio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, ali je prihvatio zaključke SNP-a koji su slični Vladinim.

Skupštinska tijela ne zasjedaju od 8. aprila zbog bojkota opozicije, čiji predstavnici neće dolaziti na sjednice odbora dok se ne utvrde rezultati predsjedničkih izbora.

Vicepremijer, Vujica Lazović kazao je u četvrtak da se zalaže za gašenje Kombinata, ocjenjujući da ta kompanija u budućnosti može donijeti samo veću štetu. Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović nije se složio sa tom ocjenom i smatra da je Vladin model da država preuzme fabriku idealan.

Krivokapić je izjavu Lazovića ocijenio zbunjujućom, s obzirom na to da je premijer Milo Đukanović rekao da fabrika treba da radi. Sada se, kako je rekao, svi sa punim pravom pitaju rade li predsjednik i potpredsjednik u istoj Vladi i ko vodi tu Vladu, predsjednik ili potpredsjednik.

„Najmanje što očekujemo od njih je da se dogovore i da ne zbunjuju radnike Kombinata i javnost Crne Gore, kao i da Vlada konačno izađe sa stavom i odlukom u vezi opstanka KAP-a“, poručio je Krivokapić.

Radnici su se od ponedjeljka mogli prijavljivati za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu odgovarajućeg iznosa otpremnina, za šta se prijavilo 76 radnika Kombinata.

Zaposleni u KAP-u su do petka imali rok da se prijave za isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada EUR.

Procjena Sindikata je bila da će se prijaviti od 80 do 100 ljudi, dok su u Ministarstvu ekonomije i menadžmentu KAP-a očekivali veći broj. U KAP-u je utvrđeno da je višak 700 od ukupno zaposlenih 1,2 hiljade radnika.

Portal Analitika