Društvo

Raičević: Analizirati dugoročne efekte predloženih izmjena Zakona o radu

214maja
P
rije izmjena Zakona o radu, u dijelu koji se tiče položaja žena, neophodno je analizirati kakav će biti njihov dugoročni uticaj na procenat učešća žena u radno aktivnom stanovništvu, ocijenila je izvršni direktor Centra za ženska prava Maja Raičević.

Raičević: Analizirati dugoročne efekte predloženih izmjena Zakona o radu
Portal AnalitikaIzvor

Udruženi sindikat državnih institucija (USDI) Crne Gore uputio je inicijativu nadležnim organima o izmjeni Zakona o radu, po kojoj bi se svakoj nezaposlenoj ženi sa troje i više maloljetne djece povezivao radni staž.

Raičević je kazala, da kada je u pitanju takva inicijativa, treba izbjegavati mjere koje podstiču rodne stereotipe i koje ulogu žena svode isključivo na rađanje i brigu o porodici.

“Takve mjere će, na duge staze, uticati na manju prisutnost žena na tržistu rada, a krajnji rezultat bi mogao biti i smanjenje ukupne produktivnosti na nivou društva”, rekla je Raičević agenciji MINA.

S druge strane je, kako je navela, neophodno da država stvori efikasan sistem zaštite žena koje su žrtve diskriminacije na tržištu rada i adekvatne uslove za brigu o djeci.

“Time će podstaći žene da se više radno angažuju, a da istovremeno njihova radna prava i mogućnost zapošljavanja i napredovanja ne budu ugrožena zbog materinstva, porodiljskog odsustva i slično”, kazala je Raićević.

Ona smatra da je, kao i u drugim oblastima koje se tiču prava žena, neophodno pristupiti rodnoj analizi mjera.

“Time bi se upostavio sistem jednakih mogućnosti, a izbjegao protekcionizam koji će za posljedicu imati veću ekonomsku i svaku drugu zavisnost žena, a time i njihov nepovoljniji položaj u društvu", zaključila je Raičević.

Koordinator ženskog programa u nevladinoj organizaciji Anima, Ljupka Kovačević, ocijenila je da inicijativa ne izgleda dovoljno ozbiljno, iz dva razloga.

“Prvi razlog je, što mi se čini prilično uskointeresno, da neko u situaciji kada se ogroman broj žena, a i muškaraca, bori da poveže staž zbog lošeg i nedogovornog funkcionisanja administrativnih službi, sjeti da inicira neka prava”, kazala je Kovačević agenciji MINA.

Prema njenim riječima, drugi razlog zbog kojeg inicijativa izgleda neozbiljno je taj da se mnoge nove organizacije, koje su shvatile da je sada "in" biti za ženska prava, uhvate populistički "žena i djece", gledajući na žene kao na "ugrožene djecom".

“A pri tom ni ne sanjaju da odgovorno roditeljstvo znači uključivanje očeva, ko će njima povezivati staž zato što imaju djecu”, rekla je Kovačević.

Ona smatra da predlagači inicijative, makar u startu, ne bi trebalo da vrše rodnu diskriminaciju.

“Bolje da se zalažu za formiranje agencija za pomoć porodicama gdje su roditelji zaposleni, jeftine restorane, produženi boravak ili vise vrtića", navela je Kovačević.

Ona je ocijenila da bi bilo bolje da se predlagači zalažu za sigurniju trudnoću, ili za finasijske dodatke za žene koje rade i imaju djecu.

“Ima mnogo načina da se istinski nešto uradi, a ne samo da se dobiju poeni preko nemoguće misije”, zaključila je Kovačević.

Portal Analitika