Politika

DF: Rješenje političke krize u rukama parlamentarne većine

214vucurovicjovan
R
ešenje teške političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora u rukama je parlamentarne većine, ocijenio je funcioner Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović.

DF: Rješenje političke krize u rukama parlamentarne većine
Portal AnalitikaIzvor

Pristalice predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića poručile su, sa protestnog skupa koji je u subotu održan u Podgorici, da neće priznati rezultate predsjedničkih izbora, i pozvale predsjednika Skupštine da raspiše nove. Učesnici protesta zatražili su donošenje posebnog zakona kojim bi bili poništeni rezultati izbora održanih 7. aprila.

Vučurović je podsjetio da DF ne učestvuje u radu parlamenta i skupštinskih odbora jer, kako je naveo, do rješavanja njihovih zahtjeva ne mogu doći kroz skupštinske rasprave.

„Naši zahtjevi su jasni, upućeni su predsjednicima stranaka parlamentarne većine, i mi očekujemo samo konkretan i brz odgovor“, kazao je Vučurović agenciji MINA.

Na pitanje smatra li da bi Evropska unija trebalo da pomogne u rješavanju aktuelne krize, on je kazao da „s obzirom da je za Crnu Goru pitanje njene evropske budućnosti u suštini stvar unutrašnje, a ne spoljnje politike, bilo bi za očekivati da i ta zajednica na sličan način tretira probleme sa kojima smo mi suočeni“.

Vučurović je kazao da su u DF zadovoljni atmosferom i načinom na koji je protekao protest, i da je to bilo jedno od najmasovnijih okupljanja opozicije do sada.

„U ime DF-a, želim da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji protesta i pomogli da on protekne u najboljem redu, a posebnu zahvalnost dugujemo učesnicima koji su bili na visini zadatka“, rekao je Vučurović.

On je kazao da su svi koji su pratili protest, imali prilku da vide i osjete sjajnu, pozitivnu energiju.

„Sve je proteklo u miru i nijesmo dozvolili da bilo ko napravi nešto što bi bacilo sjenku na protest i što bi išlo protiv zahtjeva koje smo ispostavili“, dodao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista i njihove strukture očekivali su suprotno.

„Ali su građani pokazali kako se na dostojanstven način vodi borba za osnovna demokratska načela, koja su ugrožena od premijera i državnih institucija koje su pod njegovom kontrolom i od kojih je napravio puko sredstvo za održavanje na vlasti“, rekao je Vučurović.

On je kazao da je zadovoljan što se na protestu „uz dokazane, prepoznatljive opozicionare, pojavilo mnogo novih, mladih ljudi“.

„Jedan potpuno novi svijet, naš podmladak, koji je možda i prvi put na protestima i koji želi da brani svoje pravo, svoj glas, demokratiju i slobodu“, zaključio je Vučurović.

Portal Analitika