Društvo

GA: Crna Gora nema dovoljno sudija za reizbor

2104gradjanskaalijansaok
C
rna Gora nema dovoljan broj sudija koji bi u slučaju reizbora mogao zamijeniti postojeće, ocijenili su u Građanskoj alijansi, navodeći da bi se trebalo fokusirati na obuku nosilaca pravosudnih funkcija.

GA: Crna Gora nema dovoljno sudija za reizbor
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujačić rekao je da se u Srbiji na taj način izgubilo puno vremena i novca, a da su rezultati izostali, pa se vratilo sve na staro.

-Mi sve i da hoćemo u Crnoj Gori nemamo dovoljan broj sudija, koji bi mogao da zamijeni postojeće, a da ne govorimo o njihovom kvalitetu i iskustvu u presuđivanju. Svaki sudija mora da odgovara za svoj rad, a mjerilo njegovog rada su potvrđne presude- rekao je Vujačić.

On je ocijenio da se treba fokusirati na osnaživanje Centra za obuku nosilaca pravosudnih funkcija, ali i da je potrebno da postoji kontinuitet u obuci sudija, kao i povećanje nivoa odgovornosti.

-To znači da one sudije za koje postoje ozbiljne indicije o neznanju ili korumpiranosti, mora im se hitno oduzeti funkcija- smatra Vujačić.

On je rekao da prepucavanjima u vezi reizbora sudija, Crna Gora pokazuje dominaciju ostalih grana vlasti u odnosu na sudsku i da sudstvo mora da uzme aktivniju ulogu kada se o njemu priča.

-Prepucavanjima oko reizbora, Crna Gora pokazuje dominaciju ostalih grana vlasti u odnosu na sudsku. O toj temi se ne može govoriti bez detaljne, stručne analize. Medijska prepucavanja su više igra moći, nego odraz želje da se nešto konkretno uradi- kazao je on.

Vujačić je rekao da se od prvog dana kada je bivši vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić stupila na to mjesto, znalo kada joj ističe mandat i da su odgovorni morali da reaguju promptno i da ne dozvole da se ulazi u vd stanje u toj instituciji.

-VD stanja u Tužilaštvu i Upravi policije mogu da utiču da nepovjerenje građana u institucije raste, ali i na nedovoljno efikasan rad, jer će po prirodi stvari oni razmišljati da se ne zamjere onima koji ih biraju i na taj način obezbijede budući mandat- ocijenio je Vujačić.

On je naveo da je izbor vrhovnog državnog tužioca ozbiljno pitanje i da je vrlo važno na koji način se bira, kao i koliko je nezavistan svom radu.

-Ustavne promjene koje se tiču VDT-a i njegovog predsjednika dvotrećinskom većinom dale bi toj osobi puni legitimitet i nezavisnost u radu. Na taj način bi i vlast i opozicija pokazali odgovornost kada je tako ozbiljna tema u pitanju- kazao je Vujačić.

(Mina)

Portal Analitika