Abiznis

MMF i Svjetska banka: Povećanje PDV-a je nužna mjera

2104zugavasingtonok
D
elegacija Crne Gore, koju predvode ministar finansija Radoje Žugić i guverner CBCG Milojica Dakić, sastala se sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u  Menom Snelom, izvršnim direktorom Holandske konstituence u Svjetskoj banci Frankom Hemskerkom, pomoćnikom direktora za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a Robertom Renhekom i drugim visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke.

MMF i Svjetska banka: Povećanje PDV-a je nužna mjera
Portal AnalitikaIzvor

„Na sastanku sa direktorom Snelom guverner Dakić je prezentovao najvažnija makroekonomska kretanja u prvom kvartalu i ukazao da je, u tom periodu, došlo do oporavka ekonomske aktivnosti, čemu je značajan doprinos dao bankarski sistem, kroz novu kreditnu aktivnost i visok nivo stabilnosti. Ministar Žugić je predstavio sagovornicima najvažnije rezultate fiskalnih reformi i planove za naredni period, uključujući i povećanje PDV-a. Snel je istakao da su sve zemlje regiona u krizi i da djeluje da je Crna Gora prva zemlja regiona koja je na putu oporavka. Takođe je podržao fiskalne reforme, naročito povećanje PDV-a, uz zaključak da je to teška, ali apsolutno nužna mjera“, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i Centralne banke.

Kako se dodaje, ministar Žugić se zahvalio za finansijsku pomoć zvaničnicima Svjetske banke, koja znači i podršku jačanju fiskalne, finansijske i makroekonomske stabilnosti.

„Ministar se osvrnuo na rezultate analize uticaja neznatnog povećanja stope PDV-a, koje su radili Svjetska banka, Centralna banka Crne Gore i Ministarstvo finansija, koje su pokazale da su benefiti takve odluke veći od potencijalnih negativnih efekata. Guverner Dakić je istakao da bankarski sektor u Crnoj Gori karakteriše likvidnost, solventnost, nova kreditna aktivnost i pad kamatnih stopa. Takođe je ukazao na potrebu za daljim razvijanjem saradnje, kao i potrebu tehničke pomoći za testiranje kontidženci plana i loših kredita. Hemskerk je dao podršku implementaciji teških odluka, povećanju PDV-a i rješavanju pitanja KAP-a, ističući da je konzistentnost u vođenju ekonomske politike važnija od brzine. Na sastanku Renhekom, guverner Dakić je dogovorio pružanje značajne tehničke pomoći Svjetske banke CBCG u domenu upravljanja tržišnim rizicima, ekonomskog programiranja, finansijske statistike i drugim oblastima“, precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika