Region

Izvještaj EK za Srbiju pozitivan, datum u junu izvjestan

okek
E
vropska komisija pozitivno ocjenjuje napore Srbije na dostizanju evropskih standarda, navedeno je u izvještaju koji će potpredsjednica EK i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton u ponedeljak podnijeti ministrima Evropske unije u ponedjeljak u Luksemburgu, a u koji je Tanjug imao uvid.

Izvještaj EK za Srbiju pozitivan, datum u junu izvjestan
Portal AnalitikaIzvor

Imajući u vidu pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine u petak u Briselu, izrada djela izvještaja koji se odnosi na dijalog je još u toku, ali je Tanjug došao do teksta koji se odnosi na unutrašnje reforme iz oblasti pravosuđa, zaštite ljudskih prava i slobode medija.

Kroz osam stranica dug tekst uglavnom provejavaju pozitivni tonovi, s tim šte se skreće pažnja na pojedine probleme kojima će Srbija morati ozbiljnije da se pozabavi nakon što otpočne pregovore o pridruživanju, što se očekuje već tokom ove godine.

Uz pozitivan izvještaj o ishodu dijaloga Beograda i Prištine koji se očekuje nakon sklapanja sporazuma, načelno povoljna ocjena o unutrašnjim reformama praktično ne ostavlja drugu mogućnost Ministarskom savjetu nego da zaključi da Srbija u junu treba da dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

 

Portal Analitika