Region

NIKOLIĆ: Zaštitili smo Srbe na Kosovu

12nikolic
P
redsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se Srbija u pregovorima u Briselu izborila za zaštitu i miran život Srba na Kosovu i za rješenje koje isključuje mogućnost da Kosovo bude priznato u Ujedinjenim nacijama.

NIKOLIĆ: Zaštitili smo Srbe na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

"Srbija je obezbijedila međunarodnu zaštitu srpskih zajednica, njihova prava da upravljaju svojim životom, bezbjednošću, budućnošću, resursima, obrazovanjem, zdravstvom, kao i da imaju nesmetanu vezu sa maticom, bez ograničenja i bez pripadanja Kosovu", rekao je Nikolić i istakao da Srbija nikada neće priznati Kosovo, prenosi RTS.

Predsjednik je istakao da je sve vrijeme učestvovao u zauzimanju stava Beograda u dijalogu sa Prištinom, da je bio izvještavan o toku razgovora i da su srpski pregovarači postupali uz konsultacije s njim.

U ovim okolnostima, rekao je Nikolić, bolji dogovor nije mogao da se postigne. "Nažalost, toliko godina poslije odlaska i poslednjeg srpskog vojnika sa Kosova i Metohije ovo je bilo jedino moguće rješenje koje garantuje miran život za naše ljude i garantuje Srbiji da Kosovo nikada neće biti država priznata u UN", rekao je Nikolić poslije obiljeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnu državu Kosovo", poručio je Nikolić i podvukao da Srbija tu teritoriju i po Ustavu i po Rezoluciji 1244 tretira kao teritoriju koja ima suštinsku autonomiju, o čemu će, kako je rekao, biti donijet ustavni zakon.

Nikolić je podsjetio da je srpska delegacija u nekoliko navrata odbijala predloge koji su bili ucjenjivački i dodao da su se u Beogradu dogovorili kako treba da izgleda predlog koji srpska delegacija može da prihvati i da je taj predlog "sada na stolu pred državnim rukovodstvom Srbije".

 

Portal Analitika