Abiznis

Montenegroberza: Promet blizu dva miliona EUR

20monte
P
romet ne Montenegrobezi ove sedmice bio je dva puta veći u odnosu na prošlu, zahvaljujući prodaji akcija Prve banke Crne Gore, dok su indeksi zabilježili suprotne smjerove.

Montenegroberza: Promet blizu dva miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Kompanijski indeks MONEX20 ojačao je 1,5 odsto na 9.720,91 poen, dok je fondovski MONEXPIF pao 2,7 odsto na 2.637,65 bodova.

Ukupan promet bio je dva puta veći u odnosu na prošlu sedmicu i iznosio je 1,94 miliona EUR. Realizovan je kroz 165 transakcija.

Kepitel /Capital/ Invest, privatna kompanija crnogorskog premijera Mila Đukanovića, prodala je u utorak na Montenegroberzi oko 2,5 odsto akcija Prve banke za ukupno 1,067 miliona EUR.

Đukanovićeva firma je za svaku akciju dobila po 102 EUR.

Transakcija je obavljena posredstvom sakrivenih kastodi računa Crnogorske komercijalne banke (CKB). Nije poznato ko je kupac udjela firme Capital u Prvoj banci.

Najveći vlasnik Prve banke, sa udjelom od oko 41,4 odsto je premijerov brat, biznismen Aco Đukanović, a Elektroprivreda Crne Gore drugi je po veličini vlasnik sa 19,75 odsto akcija Prve banke.

Milo Đukanović je u avgustu 2007. godine kupio skoro 12 hiljada akcija Prve banke u dokapitalizaciji za 127 EUR po akciji za milion i po. Premijerov udio u bratovoj banci tada je iznosio oko sedam odsto, da bi nakon nekoliko iznuđenih dokapitalizacija koje je platila državna Elektroprivreda njegov udio pao na oko 2,5 odsto.

Cijena akcija Prve banke na sedmičnom nivou je ojačala skoro 20 odsto na 102 EUR.

Sredinom sedmice na berzi je prodato i 2,45 odsto akcija Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera za 385,4 hiljade EUR, kao i 5,41 odsto dionica Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Onogošt za 34,76 hiljada EUR.

Akcija budvanske kompanije pala je u odnosu na prošlu sedmicu osam odsto na 4,1 EUR, dok je dionica nikšićke firme dobila na vrijednosti 6,8 odsto na 13,37 centi.

Hotel Nikšić u Sutomoru, koji je pripadao HTP Onogoštu, prodat je ove sedmice podgoričkom preduzeću Sato za 2,3 miliona EUR. Osnivači te firme, Ana Perišić i Slobodan Đurić, su na javnoj aukciji za hotelski objekat u Sutomoru ponudili 300 hiljada EUR veću cijenu od početne.

Podgorička kompanija »Laković«, ponudila je za hotel 2,29 miliona ili deset hiljada EUR manje od prodajne cijene, postignute tek u devetom krugu i odustali od daljeg nadmetanja.

Zaposlenima u HTP Onogošt 31. decembra su zaključene radne knjižice i oni se od tada nalaze na evidenciji Biro rada. Otpremnine za 82 stalno zaposlena radnika, u iznosu od 5,6 hiljada EUR, isplaćene su krajem februara.

Porasle su i akcije Jugopetrola 9,7 odsto na 8,45 EUR, Ulcinjske rivijere jedan odsto na 1,77 EUR, Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, četiri odsto na 2,6 centi i Luke Bar neznatno na 16,71 cent.

Poskupile su i akcije Crnogorskog Telekoma 0,9 odsto na 3,54 EUR. Odbor direktora te kompanije na sjednici u petak je odlučio da predloži Skupštini akcionara isplatu dividendi u iznosu od 22,9 miliona EUR za prošlu godinu ili 44 centa neto po akciji.

Konačna odluka o raspodjeli dividendi biti donijeta na redovnoj Skupštini akcionara koja je zakazana za 23. maj. Ukupni prihodi telekomunikacione kompanije u prošloj godini su iznosili 114,3 miliona EUR, a neto dobit je iznosila 19,9 miliona EUR.

Pale su akcije Elektroprivrede (EPCG) osam odsto na 2,16 EUR, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta pet odsto na 33,66 centi, Plantaža 1,4 odsto na 18,01, Željezničke infrastrukture neznatno na šest centi.

Akcijama Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), čiji su se radnici tokom sedmice mogli prijavljivati za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu odgovarajućeg iznosa otpremnina, nije trgovano pa i dalje koštaju 40 centi.

Za isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada EUR do petka, do kada je bio rok, prijavilo se 76 radnika, mnogo manje od procjene menadžmenta KAP-a i Ministarstva ekonomije. U KAP-u je utvrđeno da je višak 700 od ukupno zaposlenih 1,2 hiljade radnika.

Ni ove sedmice se o problemima KAP-a nije raspravljalo na sjednici crnogorske Skupštine.

Trgovano je akcijama fondova. Atlasmont je pao 18 odsto na 2,51 cent, dok je Trend ojačao 3,8 odsto na 5,5 centi, a Moneta ostala na prošlosedmičnih 3,2 centa. Ukupan promet ostvaren na tržištu fondova je iznosio 18,42 hiljade EUR.

Cijena akcije Rudnika uglja ostala je nepromijenjena na 2,8 EUR, a Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) na 45 centi.

Obveznicama je trgovano u ukupnom iznosu od 69,27 hiljada EUR, a promet na tržištu aukcije je iznosio 278 hiljada EUR.

Na Montenegroberzi je u četvrtak na aukciji prodato 0,6 odsto akcija barskog Absolutea, za 251,75 hiljada EUR, što je činilo 86 odsto ukupnog prometa. Cijena akcije te kompanije nije se mijenjala i iznosila je 95 centi.

MINA-BUSINESS

Portal Analitika