Politika

LEKIĆ: Ne smijemo da se mirimo sa porazom, rok za zahtjeve 10 dana

2004LEKIC
O
rganizatori protestnog skupa poručili su u okviru svojih zahtjeva Vladi, predsjedniku Skupštine, između ostalog, da žele da se donese novi Zakon koji će posljednje predsjedničke izbore proglasiti nevažećim i smatraju da treba raspisati nove. Rok za ispunjene zahtjeva je 10 dana, poručeno je sa protesta.

LEKIĆ: Ne smijemo da se mirimo sa porazom, rok za zahtjeve 10 dana
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici su tražili da Skupština, zbog počinjenih nezakonitosti, donese novi Zakon kojim se ovi izbori proglašavaju nevažećim; da predsjednik Skupštine nakon usvajanja novog Zakona raspiše nove izbore; da se na ponovljenim izborima obezbijedi svim građanama pravo glasa, na osnovu Ustava, da se dvotrećinskom većinom imenuje tužilac u Skupštini koji će implementirati zahtjeve Evropske unije sadržanim u poglavljima 23 i 24; da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere „Snimak”, da se skupštinskom istragom utvrdi učešće državnih funkcionera u zloupotrebi državnih resursa za izbornu krađu.

Ukoluko se njihovi zahtjevi ne ispune u predviđenom roku, organizatori su najavili nove proteste, ne precizirajući kada bi mogli opet da se održe.

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić kazao je, obraćajući se okupljenim građanima, da je pobjeda opozicije uplašila vlast, te da su oni zbog toga „posegli za izbornom krađom”.

- Kada sam razmišljao da se pomirim sa izbornim porazom, zaključio sam da na to nemam pravo; jer nijesam prevaren samo ja, nego i svi vi. Poručujem da Crna Gora neće biti bezumna zemlja. Danas pokazujemo da energija promjena postoji i da se osjeća, kazao je Lekić.

On je dodao da se energija promjena najviše osjeća kod mladih, „koji odbijaju da sa vlasti grade korupcionaško društvo“.

Lekić je poručio da se bori za demokratske i slobodne institucije, kao i za pravednu Crnu Goru.

- Nebitno je što neću ući u kancelariju predsjednika, mnogo je bitnije da zajedno borimo za naš cilj, poručio je Lekić.

On je dodao da se danas otvorio širok građanski skup, koji želi Crnu Goru da pretvori u slobodnu zemlju.

foto: Balša Rakočević

2004organiyatori
Portal Analitika