Svijet

Mušaraf u pritvoru još dvije sedmice

2004musarafpritvorok
P
akistanski antiteroristički sud produžio je danas pritvor bivšem predsjedniku Pervezu Mušarafu na još dvije sedmice zbog otpuštanja sudija dok je bio na vlasti.

Mušaraf u pritvoru još dvije sedmice
Portal AnalitikaIzvor

- Sud je poslao generala Mušarafa u sudski pritvor na dvije sedmice - rekao je novinarima Muhamad Amdžad, portparol Mušarafove partije Svepakistanska muslimanska liga, javila je agencija AFP, a prenosi Tanjug.

-Naši advokati negirali su optužbe da je general Mušaraf otpustio sudije i držao njih i njihove porodice u kućom pritvoru šest mjeseci. To je apsolutno netačno - rekao je Amdžad.

Mušaraf se pojavio danas u sudu pod jakim mjerama sigurnosti, dok je nekoliko stotina advokata, koji se protive bivšem predsjedniku, uzvikivalo parole protiv njega i koškalo se sa obezbjeđenjem.

Mušaraf je juče uhapšen u Islamabadu i izveden pred sud gdje je optužen za izdaju dok je bio na vlasti. Poslije toga mu je bilo dozvoljeno da se vrati kući, da bi kasnije bio premješten u policijski pritvor.

Zasad nije poznato da li će Mušaraf ostati u policijskom pritvoru, ili će biti poslat u zatvor.

Sud je naložio Mušarafovo hapšenje pošto mu je odbijen zahtjev da se brani sa slobode u vezi s njegovom spornom odlukom da suspenduje ustav, proglasi vanredno stanje 2007. i smijeni sudije.

Mušaraf se vratio u Pakistan 24. marta, poslije četiri godine provedene van zemlje, a protiv njega su podignute optužnice za tri slučaja: prva ga tereti da nije učinio dovoljno da spriječi ubistvo bivše premijerke Benazir Buto 2007, druga se odnosi na ubistvo plemenskog lidera 2006, a treća ga tereti za smjenu sudija 2007. godine.

Iako mu je odobreno da učestvuje na parlamentarnim izborima 11. maja, Mušarafu je prije dva dana odbijena kandidatura u sve četiri izborne jedinice.

Portal Analitika