Politika

GA: Nadležni da porade na ukazanim neregularnostima iz izvještaja Stejt departmenta

2202-GA
N
adležne državne institucije moraju da porade na ukazanim neregularnostima u izvještaju Stejt departmenta, jer se problemi u pojedinim oblastima ponavljaju duži niz godina, kazao je u izjavi za Minu, koordinator ljudskih prava u Građanskoj alijansi (GA) Milan Radović.

GA: Nadležni da porade na ukazanim neregularnostima iz izvještaja Stejt departmenta
Portal AnalitikaIzvor

Stejt department u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za prošlu godinu, ocijenio da  nedostaci u primjeni vladavine prava, uključujući odsustvo potpuno nezavisnih pravnih institucija, podsticali su korupciju na visokom nivou, nepotizam i slabu kontrolu nad konfliktom interesa.

Radović je komentarišući Izvještaj Stejt departmenta, ocijenio da je on veoma objektivan jer su, kako je naveo korišćeni različiti izvori koji mu obezbjeđuju objektivnost i tačnost.

“U izvještaju su prepoznati suštinski problemi u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori, a to su nedostatak kadrovskih kapaciteta i nedovoljni budžeti u institucijama, kao i nedostatak senzibiliteta i vrlo često nedostatak političke volje da se određene stvari rješavaju”, rekao je Radović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, problemi koji su prepoznati u izvještaju imaju za rezultat veliki prostor nekažnjivosti državnih službenika koji krše ljudska prava.

Radović je kazao, da nadležne državne institucije moraju da porade na ukazanim neregularnostima.

“Problemi u pojedinim oblastima, kao što je Fond za manjine koji je i u ovom izvještaju prepoznat, ponavljaju se već duži niz godina, što sada kao država članica Savjeta za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama ne smijemo dozvoliti”, rekao je on.

Radović je naveo da se stim u vezi mora postaviti pitanje odgovornosti čelnika u institucijama, u kojima se u prethodnom periodu malo radilo da se stanje promijeni.

On je rekao da je zadovoljan jer se nalazi u izvještaju poklapaju sa nalazima koje saopštava GA u svojim izvještajima a i na nekoliko mjesta Stejt deprtment se poziva na njihove nalaze.

“Sve to predstavlja dobru potvrdu da je rad GA objektivan i kvalitetan”, zaključio je Radović.

 

Portal Analitika