Politika

SEECOM Forum predstavljen u Vašingtonu

2004seecom
F
orum za vladine komunikacije u Jugoistočnoj Evropi (SEECOM Forum) predstavljen je u petak, 19. aprila, u Vašingtonu na godišnjoj Školi komunikacija Američke nacionalne asocijacije za vladine komunikacije (NAGC).

SEECOM Forum predstavljen u Vašingtonu
Portal AnalitikaIzvor

SEECOM Forum je osnovan prošlog septembra u Budvi na Prvoj konferenciji o vladinim komunikacijama u Jugoistočnoj Evropi, kada su vladini službenici za komunikacije iz 9 zemalja regiona usvojili Budvansku deklaraciju, prvu evropsku deklaraciju ključnih etičkih i profesionalnih principa za komuniciranje u javnom sektoru.

Usvajanjem Budvanske deklaracije, osnivači SEECOM Foruma izrazili su svoju ličnu i profesionalnu posvećenost javnom interesu, unapređenju otvorenosti i transparentnosti javne uprave, jačanju direktne komunikacije između vlada i građana i uključivanju javnosti u proces kreiranja javnih politika.

Ciljeve i misiju SEECOM Foruma je kolegama u Americi predstavio Vuk Vujnović, v.d. šefa Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, koji je, kao jedan od osnivača Foruma, postao prvi član Američke nacionalne asocijacije za vladine komunikacije izvan teritorije SAD-a.

Godišnja Škola komunikacija Američke nacionalne asocijacije je centralni događaj ove vrste u SAD, koji okuplja vladine službenike za komunikacije iz svih nivoa izvršne vlasti i pruža jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava i profesionalno usavršavanje. Tema ovogodišnje Škole komunikacija je „Vladine komunikacije: Uključivanje građana u demokratske procese“.

Prvu konferenciju o vladinim komunikacijama u regionu, na kojoj je osnovan SEECOM Forum, organizovali su prošlog septembra u Budvi Vlada Crne Gore, UNDP Crna Gora i njemačka politička fondacija Konrad Adenauer Stiftung, uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Počasni članovi SEECOM Foruma su vodeći svjetski stručnjaci za komunikacije u javnom sektoru, Majk Granat, koordinator Venecijanskog kluba i bivši direktor Službe za komunikacije i informisanje Vlade Velike Britanije, Džon Veriko, predsjednik Američke asocijacije za vladine komunikacije i Ana Marija Darmanin potpredsjednica Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta.

 

Portal Analitika