Društvo

Stejt department o Crnoj Gori: Mnogi zvaničnici uključeni u korupciju

2004stejtDep
N
edostaci u primjeni vladavine prava, uključujući odsustvo potpuno nezavisnih pravnih institucija, podsticali su korupciju na visokom nivou, nepotizam i slabu kontrolu nad konfliktom interesa, ocijenio je Stejt department u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za prošlu godinu, prenose Vijesti.

Stejt department o Crnoj Gori: Mnogi zvaničnici uključeni u korupciju
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju se navodi da se žene, etničke i vjerske manjine, osobe sa invaliditetom, suočavaju sa značajnom dikriminacijom, dok su LGBT i Romi, Aškali i Egipćani posebno stigmatizovani.

“Ostali problemi u vezi sa poštovanjem ljudskih prava uključuju prekoračenje ovlašćenja nad pritvorenicima, pretrpane i trošne zatvore, maltretiranje medijskih radnika, ograničenja slobode okupljanja, sveprisutnu korupciju, odbijanje zahtjeva za slobodan pristup informacijama, brakove između romske djece i trgovinu ljudima”, piše u izvještaju Stejt department, na čijem čelu je Džon Keri, prenose Vijesti.

Vlada je, kako se navodi, preduzela korake da goni zvaničnike optužene za korupciju, ali je nekažnjenost i dalje problem u nekim oblastima.

“Zakon predviđa kazne za korupciju zvaničnika, ali Vlada ne primjenjuje propise efikasno, pa korupcija i dalje ostaje veliki problem, na šta je ukazao i Transparency International u Indeksu percepcije korupcije za 2012 godinu”, ističe se u izvještaju.

Navodi se da su zvaničnici u mnogim institucijama povremeno uključeni u korupciju bez posljedica, što je često na lokalnom nivou i to u oblastima planiranja, javnih tendera, privatizacija, obrazovanja i zdravstva.

U izvještaju su se osvrnuli i na mjere tajnog nadzora pa konstatuju da crnogorska legislativa nalaže Agenciji za nacionalnu bezbjednost da prije sprovođenja ovih mjera mora dobiti sudski nalog.

“Ali, vlasti su navodno koristile nedozvoljeno prisluškivanje i nadgledanje prema opozicionim partijama, međunarodnoj zajednici, NVO sektoru i drugim grupama bez sudskog odobrenja. Mnogi pojedinci, ambasade i organizacije radili su pod sumnjom da su nadgledani”, naglašavaju iz Stejt departmenta.

U Izvještaju se navodi da su nezavisni mediji bili aktivni, generalno izražavali širok opseg političkih i društvenih stavova, ali je bilo fizičkih napada i prijetnji novinarima.

Ocjenjuje se da su mediji bili predmet političkih i ekonomskih pritisaka.

“Dio medija pokazao je spremnost da kritikuje vlast, i samocenzura nije veliki problem. Predstavnici medija su i dalje na meti prijetnji i fizičkih napada. Novinari nezavisnog lista Vijesti su i dalje glavna meta”, kaže se u izvještaju.

U izvještaju se detaljno opisuje slučaj prijetnji i napada na Oliveru Lakić, kraj suđenja u slučaju Jovović-Mugoša, suđenje za paljenje vozila Vijesti, tužba Ane Kolarević protiv Vijesti, Dana i Monitora, kao i drugi napadi iz prošle godine.

Portal Analitika