Društvo

Pravosnažno: Vulević na slobodi, Ajkoviću 12 godina zatvora

2004vuleviccc
A
pelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Vuku R. Vuleviću, optuženom da je sa Zlatkom Ajkovićem i još dvije nepoznate osobe, prije 14 godina u kafe-baru „Insajder“ u Cirihu, ubio Faiza Kadrića, piše današnja štampa.

Pravosnažno: Vulević na slobodi, Ajkoviću 12 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Ajković je prvostepenom presudom Višeg suda osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva Kadrića. Apelacioni sud potvrdio je odluku za Ajkovića, ali mu je kazna smanjena na 12 godina.

U saopštenju Apelacionog suda navodi se da je ta institucija uvažila žalbu branioca optuženog Ajkovića i preinačila prvostepenu presudu samo u dijelu odluke o kazni.

- Donoseći ovakvu odluku, Apelacioni sud je imao u vidu olakšavajuće okolnosti koje je utvrdio prvostepeni sud i činjenicu da je od počinjenog djela prošlo 14 godina.

Pri tom je imao u vidu da se za ovo djelo po KZ SRJ može najviše izreći 15 godina zatvora - navodi se u saopštenju.

Prvostepenu presudu 29. juna prošle godine izreklo je krivično vijeće sudije Ane Vuković.

U obrazloženju presude, sudija Vuković tada je kazala da su potkrijepljeni navodi optužbe da je Ajković počinio krivično djelo za koje se tereti.

- Odbrana optuženog opovrgnuta je sprovedenim dokazima. Da je Ajković pucao više puta, potvrđuje svjedok Murić - kazala je sudija.

Murić je, po stavu suda, bio u blizini Ajkovića i mogao je da opazi sve. On je , kako kaže sudija, poznavao Ajkovića iz lokala, tako da je nesporan identitet.

Navodi svjedoka Murića, kako se navodi u obrazloženju, da su i druge osobe iz društva Ajkovića pucale potkrijeljeni su balističkim vještačenjem.

- Pucalo se iz tri pištolja - rekla je Vuković.

Iskaze svjedoka koji su išli u korist Ajkoviću i njegovoj odbrani sud je cijenio kao sračunate, da bi pomogli optuženom.

Prema optužnici, Vulević i Ajković su 16. aprila 1999. godine oko 21 sat u ciriškom kafe-baru „Insajder“, u dogovoru sa još jednom osobom, pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića. Oni su, kako piše u optužnici, prema njima ispalili više hitaca, od kojih je Kadrić preminuo, dok su ostali povrijeđeni.

foto: pressonline.rs

Portal Analitika