Abiznis

Smanjene plate u željezničkim preduzećima

2004voooz
N
a sjednicima odbora direktora sva četiri željeznička preduzeća, u kojima je država većinski vlasnik donijete su odluke o usklađivanju i smanjenju zarada zaposlenima u tim kompanijama, piše današnja štampa.

Smanjene plate u željezničkim preduzećima
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva se navodi da je donijeta odluka da se usklade zarade menadžmenta u tim kompanijama sa zaradama u državnoj upravi, odnosno, da se u prosjeku smanje za 20 do 40 odsto. Odbori direktora željezničkih preduzeća donijeli su odluku i da smanje zarade ostalih zaposlenih za 20 odsto, kao i da se u tim privrednim društvima usklade kolektivni ugovori sa opštim kolektivnim ugovorom.

U saopštenju se dodaje da su donešeni i pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta. Navedeno je da je na nedavnom sastanku predsjednika odbora direktora i izvršnih direktora ova četiri privredna društa sa ministrom Ivanom Brajovićem konstatovano da su „evidentni gubici i da se promjene moraju sprovoditi u što skorijem roku“.

Održavanje željezničkih voznih sredstava, Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz i Montecargo su privredna društva koja su nastala restrukturiranjem nekada jednog zajedničkog preduzeća Željeznice Crne Gore.

 

Portal Analitika