Region

Kačavenda imao popa makroa koji mu je podvodio dječake?!

1604kacavenda
V
ladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) s čijim je bludnim radnjama upoznat i Sinod SPC, odnose s mladićima najčešće je zakazivao preko sveštenika za koje je smatrao da su mu odani, piše Blic.

Kačavenda imao popa makroa koji mu je podvodio dječake?!
Portal AnalitikaIzvor

Na jednom od snimaka sveštenik razgovara sa mladićem koji je očito prije toga proveo vrijeme s vladikom i na kome se jasno čuju utisci: „Sve je bilo super”, ali se i saznaje da je vladika „opušten lik”, između ostalog i „baš galantan“.

Sinod SPC posjeduje obilje sasvim konkretnih dokaza za sankcionisanje vladike Vasilija, međutim, i pored toga ne preduzima ništa. Među materijalom su fotografije, audio i video snimci, ali i 40 svjedočenja mladića - bogoslova i sveštenika o vladičinom seksualnom životu, ali i prinudi. Nije moguće precizno utvrditi koliko je audio i video snimaka napravljeno tokom Kačavendinih kontakata sa mladićima, kao ni od kada upražnjava za monaha nedozvoljene radnje.

Blic je već imao uvid u video-snimak na kome je Kačavenda u zagrljaju i ljubi se s mladićem i ovaj materijal, kao i snimak vladike koji je na krevetu sa mladićem, posjeduje nekoliko građana Bijeljine. Na audio-snimku koji je slušan u Patrijaršiji, a koji je dio kolekcije koji posjeduje Crkva, jeste dijalog jednog od vladičinih sveštenika s mladićem.

Juče nije bilo moguće, ni među dobro obaviještenim sveštenstvom Eparhije zvorničko-tuzlanske, saznati koji sveštenici zakazuju vladici sastanke s mladićima, ali ni koliko vladika plaća svoje nedozvoljeno zadovoljstvo. Jedan od sveštenika kaže za Blic, da se u Eparhiji odavno sumnja da vladiku snimaju upravo oni koji „dolaze kod njega”.

- Da l’ oni njega poslije ucjenjuju time, što rade... Ko to zna... Al, strašno je sve to - kaže sveštenik koji je potpisao peticiju podrške vladici, a koju su organizovali Kačavendini namjesnici u namjeri da mu sačuvaju poziciju na predstojećem majskom Saboru. Inače, peticiju nijesu potpisala samo tri sveštenika, od njih oko stotinu.

Sinod, prema pisanju Blica, ima ovlašćenja da postupa u slučaju vladike Vasilija (Kačavende), a ne da čeka majski sabor na koji će episkop donijeti pomenute potpise podrške. Sinod već ima podnijet vladičin zahtjev za penziju od novembra, kada je poslije uvida u jedan od snimaka Sinod to zatražio od njega, a on pristao - i sada, sudeći po peticiji, odustao.

 

Portal Analitika