Politika

ANDRIĆ: Crnogorska opozicija bila je 5. oktobra podržavalac Miloševićevog režima

andricivanok
Ivan Andrić, funkcioner LDP-a i jedan od vođa velikih demonstracija 5. oktobra 2000. godine u Beogradu nakon kojih je Slobodan Milošević priznao poraz na predsjedničkim izborima, što je označilo kraj njegove desetogodišnje vladavine,  odbija svaku sličnost toga datuma sa  današnjom situacijom u Crnoj Gori, i sa sjutrašnjim protestima u Podgorici povodom predsjedničkih izbora  od 7. aprila.

ANDRIĆ:  Crnogorska opozicija bila je 5. oktobra podržavalac Miloševićevog režima
Portal AnalitikaIzvor

„Situacija u Crnoj Gori danas uopšte ne podsjeća na situaciju u Srbiji 5. oktobra. Razloga za to ima mnogo. Nama su partneri 5. oktobra u borbi za demokratizaciju Srbije bile stranke koje i danas u Crnoj Gori čine vladajuću koaliciju u Crnoj Gori, dok su oni koji su danas u opoziciji, bili daleko od toga da su nam bili partneri. Prosto – bili su nam politički neprijatelji i podržavaoci Miloševićevog režima“, kazao je Andrić za RTCG.

On je dodao da, barem u Srbiji, postoji neki osnovani strah da najavljeni protesti „nemaju neke sličnosti sa demonstracijama u Crnoj Gori sa demonstracijama 1998. godine“.

„I to je trenutno naš strah. Mi smo tada u borbi protiv Miloševića imali kao saveznika međunarodnu zajednicu. Ta međunarodna zajednica govori da, što se tiče predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, nema nikakvih razloga za sumnju“, dodao je Andrić, naglašavajući da opoziciju u Crnoj Gori i Srbiji razlikuju vrijednosti za koje se bore.

On je istakao da se kritikama na račun međunarodne zajednice samo nanosi šteta:

„Što se tiče komentara upućenih na račun evropske i međunarodne zajednice, ja mislim da su oni nanijeli veliku štetu Crnoj Gori, iako ti komentari, koji u nekim slučajevima prelaze u prijetnju više govore o ljudima koji te komentare daju, nego o samim predstavnicima EU. Ali, mislim da je šteta napravljena i da će sada Vlada u Crnoj Gori i Ministarstvo vanjskih poslova i integracija, i pregovarači, morati da ulože dodatnog napora da predstave Crnu Goru u boljem svjetlu“, kazao je Andrić.

 

Portal Analitika