Svijet

Boston: Policija opkolila drugog teroristu

opsada
P
rema posljednjim informacijama, specijalci su opkolili dva kvarta u bostonskom predgrađu Votertaun i vjeruju da se tamo krije odbjegli osumnjičeni.

Boston: Policija opkolila drugog teroristu
Portal AnalitikaIzvor

Kako izveštavaju mediji, vjeruje se da je bjegunac naoružan i izuzetno opasan, pa se "odsječeni" dio evakuiše. Kako prenose američki mediji, policija vjeruje da je osumnjičeni opasan eksplozivom.

Prema informacijama stanice NBS, moguće da postoji i treći počinilac stravičnog napada na maraton u Bostonu.

Medijima je naređeno da se pomjere i da ne emituju sliku, naročito ne snimke policijskih pozicija.

Blokirani su i drugi dijelovi grada, pa čak i bolnice, javljeno je da ni otpušteni pacijenti ne mogu da napuste objekte. Osim toga, kao i nakon bombaškog napada, uvedena je zabrana preletanja određenih delova Bostona i okoline.
Nakon višečasovne drame u Bostonu i okolini, koja je počela pucnjavom u kampusu čuvenog univerziteta MIT u kojoj je stradao jedan policajac, policija je identifikovala odbjegle osumnjičene kao braću čečenskog porijekla 19-godišnjeg Đohara i 26-godišnjeg Tamerlana Carnajeva, javlja AP.

Agencije dodaju da su obojica napadača u SAD došla iz Čečenije, da je ubijen stariji brat, a da je Đohar u bjekstvu. On je 2011. dobio stipendiju vrijednu 2.500 dolara i studirao je u Kembridžu.

NBC navodi da su obojica osumnjičenih strani državljani.

"Imali su legalne dozvole za boravak... U SAD su bili najmanje godinu dana. Veruje se da dolaze iz Turske, odnosno da su u pitanju Čečeni iz Turske", rekao je izvor NBC-ja.

Oni su imali "međunarodne veze, u SAD su boravili oko godinu dana i imaju vojno iskustvo". Pretpostavlja se, takođe, da su bili obučeni da prave bombe.

Policija je naglasila da je "osumnjičeni broj 2" ekstremno opasan i naoružan, da predstavlja prijetnju svakome ko mu se približi i apelovala na stanovnike Votertauna da mu se ne približavaju, već da odmah jave gdje se nalazi.

To je, kako navode, ista osoba koja je snimljena kako ostavlja crne pakete uoči eksplozija u Bostonu. Takođe, građani su upozoreni da bi i on mogao da, poput svog saučesnika, priveže bombu za sebe i izvede novi napad.

Policijski zvaničnik Edvard Dejvis rekao je da ubijenog muškarca treba tretirati kao teroristu, jer je on "došao da ubija ljude". On nije htio da iznosi detalje istrage, budući da je u toku. "Javna bezbjednost je prioritet", istakao je on.

 

Portal Analitika