Abiznis

Udruženje poslodavaca protiv povećanja PDV-a

 

unijaposlodavaca
U
druženje poslodavaca reagovalo je povodom najavljene stope PDV-a u Crnoj Gori.

Udruženje poslodavaca protiv povećanja PDV-a
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju koje je proslijeđeno portalu Analitika, kaže se da je javnosti  poznat stav koji je u prethodnom periodu, u više navrata, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) vrlo jasno i precizno saopštavala po pitanju mjera koje država treba da preduzme, posebno imajući u vidu veoma tešku situaciju u kojoj se nalazi crnogorska privreda.

„I tada, a i danas, UPCG insistira na rješenju koje neće dodatno ugroziti opstanak privrednih subjekata kroz povratni pad prihoda i prometa preduzeća, odnosno na rješenju koje neće podrazumijevati povećanje važećih poreskih stopa ili uvođenje novih poreskih oblika. Stoga najavljeno povećanje stope PDV-a sa 17 na 19 odsto od strane Vlade CG,  kao i ostale slične mjere koje se direktno reflektuju na položaj i poslodavaca i zaposlenih, ne smiju biti kreirane bez prethodnog usaglašavanja socijalnih partnera - na tripartitnoj osnovi.

UPCG se pita: Da li najavljeno povećanje PDV-a odgovara trenutnoj ekonomskoj snazi privrednih subjekata? Bilo bi dobro da je tako. Takođe: Da li se može očekivati da će isto za posljedicu imati i eventualno povećanje cijena roba i usluga (usljed rasta troškova poslovanja privrednih subjekata) a time, kroz smanjenje neto zarada i kupovne sposobnosti stanovništva, da li će isto rezultirati padom ukupne potrošnje i dodatnim usporavanjem ekonomskog rasta? U UPCG cijenimo da je i navedeni scenario vrlo moguć.

Poznato je da je stopa PDV-a u Crnoj Gori niža nego u zemljama okruženja. Međutim, umjesto da se najavljeno povećanje PDV-a pravda poređenjima ove vrste, korisnije je sagledati output-e po tom osnovu, odnosno provjeriti gdje će taj PDV biti usmjeren i koje su to razvojne aspiracije Crne Gore.  Zato UPCG interesuje i odgovor na sledeće pitanje: Šta je sa 40 miliona eura koje će se, prema najavama iz Vlade, priliti u budžet po osnovu povećanja PDV-a? Da li će taj iznos biti usmjeren u potrošnju, ili u investicionu potrošnju?

Jasno je da uspješnost i održivost poslovanja privrednih subjekata zavisi od stabilnosti poslovnog ambijenta. Međutim, svjedoci smo da su poslodavci u CG izloženi veoma čestim, čak i kvartalnim promjenama poreskih politika koje im dodatno otežavaju rad i ne dozvoljavaju usvajanje poslovnih planova makar za sledeću kalendarsku godinu. Zato UPCG upućuje apel Vladi i donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou da, u interesu održivosti preduzeća i ukupne privrede, ne dozvole dalje pogoršanje predvidivosti poslovnog ambijenta.

Takođe, UPCG predlaže da se, posebno za mala i srednja preduzeća, uvede mogućnost plaćanja PDV-a tek po realizaciji naplate za prodatu robu i izvršene usluge, što bi predstavljalo značajno rasterećenje njihovog inače otežanog poslovanja.

Ukoliko i dođe do najavljenog povećanja PDV-a, u Crnoj Gori možemo očekivati dalji rast inflacije, a privredni subjekti poslovanje koje prati rast nelikvidnosti i upitnost opstanka na tržištu. Stoga UPCG još jednom podsjeća da Crnoj Gori u ovom trenutku prije svega treba poreski sistem koji će podsticati stvaranje jake privrede i razvijen privatni sektor“, smatraju u Uniji poslodavaca.

 

 

Portal Analitika