Abiznis

REAGOVANJE: Plantaže poštuju odluku o smanjenju zarada

plantaze
K
ompanija Plantaže reagovala je na tekst koji je Portal Analitika prenio iz Dnevnih novina, a koji je na Portalu objavljen danas pod naslovom „Plantaže, Ulcinjska rivijera i Crnogorska plovidba nijesu poštovale odluku o smanjenju zarada“.

REAGOVANJE: Plantaže poštuju odluku o smanjenju zarada
Portal AnalitikaIzvor

U reagovanju, koje potpisuje sekretar Vesna Dajković, navodi se da kompanija

Plantaže u potpunosti poštuje Zaključke i Preporuke Vlade Crne Gore.

Portal Analitika, u skladu sa Zakonom o medijima i Kodeksom novinara, objavljuje demanti:

Odbor direktora „13. jul Plantaže“ a. d. Podgorica je na sjednici održanoj dana 23. maja 2012. godine razmotrio Zaključke Vlade Crne Gore br.06-861/4 od 3. maja 2012. godine o utvrđivanju najvišeg iznosa zarada rukovodećim licima u javnim ustanovama i preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo.

Odbor direktora je donio odluku o prihvatanju Zaključaka Vlade i iste “13Jul- Plantaže“ a. d. primjenjiuju, u skladu sa preporukom:

Članovima Odbora direktora se određuje naknada u visini jedne prosječne neto zarade u državi, umjesto jedne prosječne neto zarade u Kompaniji, kako je do sada bilo, i predsjedniku Odbora direktora u visini dvije neto prosječne  zarade u državi, umjesto jedna prosječna  neto zarada u Kompaniji, kako je do sada bilo.

2.  Izvršnom direktoru se određuje neto zarada u visini tri prosječne neto zarade u državi, sa uračunatim minulim radom;

3. Za zaposlene koji su u rangu nižem od Izvršnog direktora određuje se neto zarada u visini dvije i po i dvije prosječne neto zarade u državi, sa uračunatim minulim stažom;

4. Za zaposlene kojima je zarada ispod nivoa datih u tački 1. i tački 2. zarada se neće umanjivati.

5. Opšta akta kojima se reguliše zarada zaposlenih, neće se mijenjati, jer ne postoji pravni osnov za izmjenu akata.

6. Odluka o prihvatanju Zaključaka Vlade Crne Gore će se primjenjivati shodno specifičnostima kompanije koja posluje na međunarodnom tržištu.

7. Odbor direktora je prihvatio Zaključke Vlade kao još jednu u nizu mjera štednje koje je kompanija uvela u utvrđenoj strategiji poslovanja,  u cilju ublažavanja i prevazilaženja negativnih posljedica svjetske ekonomske krize.

8. Primjena usvojenih Zaključaka Vlade je oročena do kraja tekuće godine.

U skladu sa citiranom Odlukom Odbora direktora o primjeni Preporuka Vlade Crne Gore, u „13Jul - Plantaže“ su, počev od 1. juna 2012. godine isplaćivane naknade predsjedniku Odbora, članovima Odbora direktora i zarade izvršnom direktoru i Menadžmentu.

Donošenjem zaključaka Vlade broj 06-85 od 27.12.2012. naša kompanija, u skladu sa tačkom 7. i tačkom 8. citiranih zaključaka, primjenjuje, počev od januara 2013. godine, naknade za Odbor direktora i zaradu za Izvršnog direktora, kako slijedi (citiranim zaključcima nijesu obuhvaćene zarade za sekretara i menadžment.)

Naknada za predsjednika Odbora direktora je određena u visini od jedne prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, Naknade za članove Odbora su određene u visini od 50% prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini,

Zarada za izvršnog direktora je određena u visini od dvije prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.

Zarada za sekretara i za menadžment je određena u skladu sa Zaključcima i Preporukom Vlade Crne Gore iz maja 2012. g. koje su još na snazi.

Portal Analitika