Svijet

Terorist i najmlađa žrtva napada u Bostonu na istoj fotografiji

foto
N
a Redditu je objavljena fotografija s Bostonskog maratona malo prije eksplozije, na kojoj se vide najmlađa žrtva i krivac za napade, piše Business Insider.

Terorist i najmlađa žrtva napada u Bostonu na istoj fotografiji
Portal AnalitikaIzvor

Osmogodišnji Martin Ričard sa svojom porodicom nalazio se u prvom redu, uz ogradu, dok se u pozadini može vidjeti Džohar Carnajev (19) s prepoznatljivom bijelom kapom.

Osim Martina, koji je u eksploziji poginuo, njegova sedmogodišnja sestrica je izgubila nogu, a majci Denis je teško povrijeđen mozak.

osumnjiceni
Danas je otkriveno da su Džohar Carnajev i njegov brat Tamerlan (26) krivci za bombaške napade u Bostonu. Tamerlan je poginuo u okršaju s policijom, a Džohar je još uvijek u bjekstvu.

Osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu, prema najnovijim informacijama, porijeklom su iz ruske regije u blizini Čečenije, a u SAD-u su živjeli nekoliko godina.

osumnjiceni1
Braća su sinoć na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT) u Kembridžu ubili policajca, nakon čega su pobjegli u obližnji Votertaun, u kojem su se upustila u pucnjavu s policijom. Mlađi je brat uspio pobjeći, a drugi je ranjen i od povreda je preminuo u bolnici. Ljekar je rekao da je imao rane od metaka i šrapnela.

Vrlo je inteligentan i uspješan'

Otac osumnjičenog za bombaški napad u Bostonu izjavio je da je njegov sin Džohar jako pametan i uspješan.

- Moj sin je pravi anđeo. Džohar je student druge godine medicine u Americi. Vrlo je inteligentan. Očekivalo smo da će nas posjetiti na ljeto - izjavio je za AP, Anzor Carnajev iz ruskog grada Makačkale.

Džohar Carnajev ima profil na ruskoj društvenoj mreži VK, na kojoj piše da trenutno živi u Bostonu te da je od 1999. do 2001. godine polazio školu u Makačkali, glavnom gradu Dagestana. Glasnogovornik škole rekao da se se porodica Carnajev preselila u Kirgistan 2001. godine. Ondje se Džohar školovao samo godinu dana i nije ostavio poseban utisak, ni dobar ni loš, rekli su njegovi učitelji. Završio je srednju školu Rindge & Latin u Kembridžu, a grad ga je 2011. nagradio stipendijom od 2500 dolara za visoko obrazovanje, prenosi USA Today.

Carnajev na VK-u navodi i da govori ruski, engleski i čečenski jezik, a kao svoju vjeroispovijest naveo je islam.

Naoružan i opasan

RT također navodi kako je Tamerlan Carnajev 2009. godine uhapšen zbog fizičkog napada na svoju djevojku.

Policija tvrdi da je preživjeli osumnjičenik naoružan i opasan, a moguće je da na sebi ima eksplozivnu napravu.

"Vjerujemo da je riječ o teroristi, da je došao ovdje ubijati ljude", rekao je policijski inspektor Edvard Dejvis za Huffington Post.

(jutarnji.hr)

Portal Analitika