Abiznis

PKCG: Povećanje PDV-a neće uticati na životni standard

1904mijuskovicpkcgok
N
ajavljeno povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) jedini je način da se budžetske rupe popune, što ne bi trebalo značajnije da utiče na cijene robe i usluga i standard stanovništva, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Velimir Mijušković.

PKCG: Povećanje PDV-a neće uticati na životni standard
Portal AnalitikaIzvor

Mijušković je kazao da je i ranije očekivao povećanje PDV-a, jer je to,  kako smatra, neminovnost.

„Crna Gora ima prostor za tako nešto s obzirom na to da je taj porez jedan od najnižih u svijetu. Ako imate budžetski deficit, morate pribjeći povećanju poreza“, rekao je Mijušković novinarima nakon svečane dodjele nagrada PKCG u Vili Gorica.

Povećanje PDV-a, prema njegovim riječima, ne može proći, a da se ne odrazi na cijene, ali Mijušković ne očekuje značajniji udar.

„Svaki proizvođač i trgovac će, s obzirom na veliku konkurenciju robe na tržištu, dio tih troškova koji će biti preko poreza preuzeti na sebe. Dakle, neće doći u tom istom procentu do povećanja maloprodajnih cijena“, objasnio je Mijušković.

On je kazao da je ipak riječ o povećanju poreza samo kao osnovne stope PDV-a, sa 17 na 19 odsto.

„Mi imamo dvojnu stopu. Sedam odsto je na hranu i još neke druge proizvode široke potrošnje namijenjene cjelokupnom stanovništvu“, podsjetio je Mijušković.

On smatra da treba smanjivati javnu potrošnju i uravnotežiti javne finansije.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović najavio je sinoć da će PDV najverovatnije biti povećan sa 17 na 19 odsto do početka ljetnje sezone. On je rekao da povećanjem PDV-a Vlada planira da obezbijedi oko 40 miliona eura dodatnih prihoda godišnje.

Mijušković je, komentarišući aktuelnu situaciju u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), rekao da se u Crnoj Gori svi bave tim pitanjem, prije svega političke strukture.

„Svaka proizvodnja je specifična. Proizvodnja aluminijuma iziskuje izuzetnu stručnost ljudi. Mi smo u Crnoj Gori skloni da svi znamo sve i pričamo detaljno, kao da smo eksperti za proizvodnju aluminijuma“, rekao je Mijušković.

On smatra da bi konačnu odluku u vezi KAP-a trebalo da donese Vlada, a ne parlament.

„Treba napraviti jednu stručnu i detaljnu analizu i nakon toga donijeti odluku. Prebačanje odgovornosti sa Vlade na parlament nije dobra priča. To je nešto što ne pripada parlamentu jer Vlada time mora da se bavi“, kazao je Mijušković.

(Mina biznis)

Portal Analitika