Zabava

Supermen danas slavi 75. rođendan

oksupermen
P
rvi super heroj u istoriji, Supermen, pojavio se 18. aprila 1938.godine u prvom broju DC-jevog serijala "Action Comics". Strip je djelo autora Džerija Sigela i Džoa Šustera. Supermen danas predstavlja univerzalnog spasioca i ikonu pop kulture.

Supermen danas slavi 75. rođendan
Portal AnalitikaIzvor

Sigel i Šuster nijesu ni sanjali koliki će uticaj njihov strip ostaviti na svjetsku pop kulturu. Djelo dvojice mladih autora, koji su se kao većina stanovnika SAD borili sa posljedicama industrijske krize, zarazilo je čitavu planetu.

Nažalost, svoja prava na Supermena su prodali prilično rano i to za mali novac, tako da se danas njihovi nasljednici nalaze u sudnici sa predstavnicima DC Comicsa i studija Vorner Bros. Danas, spomenuti prvi broj Action Comicsa među kolekcionarima dostiže vrijednost od gotovo dva miliona dolara.

oksupermen1Ko je Supermen?

Nakon što je naučnik Džor-El bezuspješno upozoravao vijeće planete Kripton da će njihova planeta eksplodirati, odlučio je da svog sina Kal-Ela ubaci u raketu i pošalje ga na Zemlju, čija je atmosfera odgovarala onoj na Kriptonu. Zemljino Sunce imalo je neobičan uticaj na malog Kal-Ela. Njegove ćelije su djelovale poput solarne baterije i on razvija nevjerovatnu snagu, postaje gotovo neranjiv, razvija super čula i leti.

Raketa ga donosi u blizinu gradića Smolvil, u srcu Kanzasa, gdje ga pronalaze Džonatan i Marta Kent, koji ga odgajaju kao sopstvenog sina i daju mu ime Klark Kent.

Svoje porijeklo i pravo ime Klark saznaje tek nakon 18. godine, kada odlučuje da postane novinar, a svojim nadljudskim sposobnostima pomaže svijetu koliko god može. Marta Kent mu pomaže pri kreiranju danas čuvenog plavo-crveno-žutog kostima i... legenda je rođena.

Ime Supermen dobija tek kasnije, nakon što su mediji počeli sa izvještavanjem o biću nadljudskih sposobnosti koje je brže od metka, jače od lokomotive i u stanju da preskoči zgradu u jednom skoku.

Supermen svojom borbom za dobrobit čovečanstva ubrzo postaje sinonim za univerzalnog spasioca, čije su jedine slabosti radioaktivni delovi eksplodirane matične planete, koji se kao meteori mogu naći širom univerzuma, a poznati su kao kriptonit. Pored toga, Supermen nije u stanju da vidi kroz olovo.

Uticaj Supermena na stvarni svijet

Koliko je lik Supermena postao bitan u svakodnevnom životu pokazuje činjenica da je o njegovoj smrti u stripu (1993. godine) izvještavao i CNN i Time magazin. Događaj je toliko uzdrmao svijet, da su mediji pisali kao da se radilo o stvarnoj osobi, a ne liku iz stripa.

Mnogi kritičari smatraju da priča o Supermenu nije ništa drugačija od priče o Mojsiju, koga su roditelji skrivenog u korpici pustili niz reku u nadi za njegov spas. Neuništiv čovjek koji ne hoda, već leti, dobročinitelj, koji se žrtvuje za spas čovečanstva da bi se ponovo vratio u život, su samo neke od paralela kojim ljudi povezuju super heroja iz stripa i lik i djelo Isusa Hrista. Mnogi u Supermenu nalaze i paralele sa Samsonom ili Heraklom, tako da uopšte ne čudi što je 1997. godine glumac Nikolas Kejdž, koji je trebalo da tumači Supermena u filmskom projektu Tima Bartona "Superman Lives", izjavio kako "Grčka ima Troju, Engleska Šekspira i Gospodara prstenova, a Amerika Supermna".

Supermen je postao jedan od najprepoznatljivijih likova pop kulture, tako da poznati logo možemo videti na majicama raznih generacija, tetovažama na ramenu Bon Džovija ili Šekil O'Nila.

Mimo stripa, Supermen je veoma brzo zavladao i drugim medijima, pa čak i Brodvejem. Ipak, vrhunac popularnosti doživio je 1978. godine, kada je reditelj Ričard Doner snimio danas legendarni film o njemu, sa mladim Krsitoferom Rivom u glavnoj ulozi. Nakon toga, snimljena su još četiri filma o Supermenu, tri sa Kristoferom Rivom i jedan sa Brendonom Rutom, a u junu ove godine izlazi i dugoočekivani film "Man Of Steel", sa Henrijem Kavilom u glavnoj ulozi.

 

 

Portal Analitika