Politika

Usvojena Rezolucija EP o Crnoj Gori, odbijeni amandmani o predsjedničkim izborima i Telekomu

okevropski_parlament
E
vropski parlament (EP) usvojio je Rezoluciju o Crnoj Gori, kojom se apeluje da crnogorski parlament ustavnim odredbama treba da ojača nezavisnost i integritet pravosuđa i tužilaštva.

Usvojena Rezolucija EP o Crnoj Gori, odbijeni amandmani o predsjedničkim izborima i Telekomu
Portal AnalitikaIzvor

Odbijena je većina amandmana poslanika Ulrike Lunaček.

»Između ostalih, odbijeni su amandmani koji se odnose na predsjedničke izbore i aferu Telekom.

Preporučeno je da se u Skupštini donese pravilnik o sprečavanju konflikta interesa«, kazao je agenciji MINA izvor iz Brisela.

Usvojen je amandman Lunaček kojim se vlast poziva da održi ravnotežu između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

“Crna Gora treba da omogući da privatizacija nacionalne energentske kompanije bude transparentna . Takođe, razvoj turizma treba da bude u skladu sa zaštitom životne sredine”, piše u amandmanu Lunaček.

Dodaje se da je potrebno dugoročno planiranje u turizmu, kao i da se obezbijede snažni mehanizmi koji će spriječiti uništavanje životne sredine .

U Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori navodi se da je njeno izborno zakonodavstvo većinom u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i OEBS-a.

“Crnogorski pravni okvir mora biti potpuno usklađen sa OEBS-ovim preporukama prema kojima nijedan građanin pri glasanju ne može imati nepotrebna ograničenja”, navodi se u Nacrtu rezolucije koju je pripremio izvjestilac Čarls Tanok.

U tom dokumentu zvanična Podgorica se poziva da i dalje unapređuje izborne liste i transparentnost finansiranja kampanja, da bi se, kako se navodi, spiječili svi oblici moguće zloupotrebe, “a posebno državnih resursa u političke svrhe”.

Dodaje se da se, u skladu sa preporukama OEBS-a, mora jačati povjerenje javnosti u izborni process.

U rezoluciji se apeluje da crnogorski parlament mora da odredbama Ustava jača nezavisnost i integritet pravosuđa i profesionalnu autonomiju Tužilačkog savjeta.

Tanok smatra da je dobro je što je nadzorna uloga Skupštine ojačana usvajanjem Zakona o parlamentarnoj istrazi.

“Nadzorna uloga parlamenta se mora jačati pogotovo u borbi države sa organizovanim kriminalom i korupcijom”, kaže se u rezoluciji.

Navodi se i da parlament, kroz politički dijalog, mora biti aktivnije uključen u pregovore sa Evropskom unijom.

“Više skupštinskih Odbora mora značajnije nadzirati taj proces, a parlament mora kontrolisati i primjenu usvojenih zakona”, dodaje se u rezoluciji.

 

 

Portal Analitika