Kultura

BOGOJEVIĆ: Prije 15 godina rekla sebi da ću jednom postati dio Kanskog festivala

maja
Impresionirana i oduševljena što sam izabrana za člana međunarodne kritike na festivalu u Kanu. Bila sam tamo kao izvještač Pobjede 1995. i 1997. godine i tada sam se zaklela da ću sljedeći put u Kan doći kao dio te velike i značajne priče. I želja mi se ispunila, nakon 15 godina rada i čekanja“, kazala je za Portal Analitika doc. dr Maja Bogojević, profesorica, teoretičarka filma i filmska kritičarka, dekanica Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici, koja je imenovana za člana žirija međunarodne kritike FIPRESCI, na predstojećem 66. Kanskom festivalu, koji će biti održan od 15. do 26. maja.

BOGOJEVIĆ: Prije 15 godina rekla sebi da ću jednom postati dio  Kanskog festivala
Portal AnalitikaIzvor

„Kao izvještač jednog malog medija, nisam imala ni bedž, niti akreditaciju za premijere. Ulazila sam na projekcije koristeći veze i poznanstva mojih prijatelja iz Londona“, priča o svom dosadašnjem kanskom iskustvu sagovornica Portala Analitika.

Bogojević ističe da je to nesumnjivo velika čast za nju, tim prije što u tom međunarodnom devetočlanom žiriju, predstavlja sebe, a ne državu.

„Iza mene ne stoji nijedna državna institucija. Ne treba da govorim o tome kolika je ovo čast i privilegija, jer je Kan mjesto gdje se okupljaju vodeći filmski profesionalci”, ističe Bogojević.

O tome o kolikom je uspjehu riječ dovoljno govori podatak da je filmska kritičarka iz Podgorice prva iz regiona kojoj je uspjelo da uđe u žiri kritike Kanskog festivala.

Žiri međunarodne kritike u Kanu ima još osam članova - iz Njemačke, Danske, SAD-a, Egipta, Koreje, Indije i dva člana iz Francuske.  Sve njih finansiraju njihove države, jer je FIPRESCI, međunarodna asocijacija filmskih kritičara, veoma stara i ugledna organizacija, sa dugom tradicijom.

Bogojević je do sada žirirala u 15-ak međunarodnih festivala, a 30-ak je pratila kao gost ili novinar.

Odgovarajući na pitanje kojim će se kriterijumom rukovoditi u žiriranju, sagovornica Portala Analitika ističe da su njeni kritički kriterijumi odavno formirani i da ih neće mijenjati ni u Kanu.

„To su estetski kriterijumi kojima se rukovodimo u ocjenjivanju umjetničkog djela, niskobudžetnih autorskih projekata koje ja veoma volim. Ja i moje kolege zadužene smo za otkrivanje novih talenata. Ovih dana ćemo znati koliko filmova ćemo pregledati. Riječ je o svakako velikom broju. To je dosta naporan rad. Nama u žiriju slijede složeni razgovori, koji ponekad traju satima.  Znate, ponekad je dovoljno da se samo pogledamo izlazeći iz sale za projekcije i znamo da je 'to – to', a ponekad treba voditi duge diskusije. Ali, filmsko autorstvo se uočava na prvo gledanje, da ne kažem na prvi pogled“, ističe Bogojević.

Kao jedno od svojih najinteresantnijih iskustava Bogojević ističe filmski festival u norveškom gradu Tromso.

„Riječ je o najsjevernijem naseljenom mjestu na zemlji. Tamo sam 2009. godine bila pozvana da otvorim festival i da održim predavanje o savremenoj nacionalnoj kinematografiji iz koje dolazim. Ja sam se, ipak, odlučila da im predstavim film 'Ljepota poroka' Živka Nikolića. Svi su bili oduševljeni“, priča sagovornica Portala Analitika.

Bogojević naglašava da rad u žiriju kritike i Kanu nije plaćen i da je i objavljivanje kritika članova žirija na volonterskoj osnovi. „Takva je politika FIPRESCI-a“, kaže ona.

Doc. dr Maja Bogojević, biće članica žirija međunarodne kritike FIPRESCI, na predstojećem 66. Kanskom festivalu, koji će biti održan od 15. do 26. maja, prenosi Portal Analitika.

Bogojević je predsjednica crnogorskog ogranka svjetskog Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, članica Fedore. Direktorica je i osnivačica međunarodnog Montenegro filmskog festivala Mediterana – „MOFFEM“, osnivačica i urednica  prvog crnogorskog filmskog časopisa „Camera Lucida“, a u pripremi je njena knjiga „Konstrukcija roda i nacije u jugoslovenskom filmu“ (rezultat doktorske disertacije). Dobitnica je nagrade „Corsellis Cup“, britanskog Instituta lingvistike, za najboljeg prevodioca 2000. godine u Londonu.

Portal Analitika