Svijet

Merkel: Biću kancelarka do 2017. godine

1804angelamerkelok
N
jemačka kancelarka Angela Merkel namjerava da na toj funkciji služi pun četvorogodišnji mandate, ukoliko bude ponovo izabrana u septembru. Ona je opovrgla medijske spekulacije da bi mogla da se sa položaja kancelara povuče 2015. godine.

Merkel: Biću kancelarka do 2017. godine
Portal AnalitikaIzvor

"Želim da koalicija desnog centra ostane na vlasti i želim da radim za našu zemlju i njemački narod kao kancelarka do kraja mandata", rekla je ona u intervjuu koji je danas objavio visokotiražni njemački list "Bild".

Ranije ove nedelje, u knjizi Nikolaus Blomea nagovješteno je da bi Merkel mogla da podnese ostavku dvije godine prije kraja svog novog mandata, ukoliko ga osvoji pobedom na izborima koji će se održati u septembru.  U to vrijeme bi se navršilo 10 godina kako je na vlasti sadašnja njemačka kancelarka, koja bi tada napunila 60 godina života.

Ankete pokazuju da je Merkel na dobroj poziciji da osvoji treći mandat kancelara najsnažnije ekonomske zemlje u Evropi.  Neizvjesnije je, međutim, da li će ona uspjeti i da oformi koaliciju sa svojim sadašnjim partnerima, poslovno orijentisanom Slobodnom demokratskom strankom (FDP), ili će biti primorana na drugu "veliku koaliciju" sa Socijaldemokratskom partijom (SPD), kakva je bila na vlasti od 2005. do 2009. godine.

"Znate da ja donosim odluke onda kada moram", rekla je Merkel u intervjuu njemačkom listu.

foto: telegraph.co.uk

Portal Analitika