Abiznis

Miljanović: Internet ne mora da bude “ubica novina”

boraslajd
I
zvršni direktor Riprezent sistema (Represent System) u sklopu kojeg posluje i agencija Represent Communications Podgorica, dr Borislav Miljanović ocijenio je da Internet ne mora da bude “ubica novina”.

 Miljanović: Internet ne mora da bude “ubica novina”
Portal AnalitikaIzvor

-Internet ulazi u sve sfere našeg života, pa ni tradicionalni mediji nijesu pošteđeni toga. Sve vodeće svjetske medijske kuće se prilagođavaju ovim trendovima. Tako je, na primjer, krajem prošle godine veliku pažnju privukla vijest da je Njujork tajms  (NewYork Times) prvi put zaradio više od ukupne prodaje štampanih izdanja i online pretplata čitalaca, nego od oglašavanja. Taj podatak baca potpuno novo svijetlo na dosadašnju percepciju problema novinske industrije u digitalnom okruženju. Sada vidimo da Internet ne mora da bude "ubica novina", kako se često govorilo, već je potrebno pronaći inovativne načine da se privuče i opravda pažnja čitalaca na novoj, digitalnoj trafici, rekao je Miljanović u intervjuu Portalu Analitika.

On je dobitnik je ovogodišnje Pro.PR nagrade za doprinos razvoju PR struke, koja je nedavno dodijeljena u Opatiji. Kao dobitnik priznanja Pro.PR Vision Manager Award, Miljanović govori o novim trendovima komunikacije, promjenama koje je donijela digitalna era i odgovorima na nastale promjene.

ANALITIKA: Svjedoci smo da su digitalne komunikacije značajno promijenile cijeli komunikacijski biznis. Šta pokreće ove nove trendove?

MILJANOVIĆ: Način i sredstva komunikacije se mijenjaju nevjerovatnom brzinom. Jedan od glavnih pokretača ovih promjena je veća zastupljenost pametnih telefona i tableta, koji omogućavaju pristup Internetu u svakom trenutku i utiču na to da se sve više informišemo u pokretu. Ta činjenica ima važne implikacije za komunikacijsku djelatnost, jer donosi visok nivo transparentnosti i ubrzane razmjene informacija, pa je dobar ugled sve teže održati na pažljivo odabranim frazama i obećanjima. Svaka poruka koja se plasira u javnost treba da računa na instant povratnu reakciju sa druge strane. Stoga se sada, više nego ikada, računaju djela, a ne riječi.

ANALITIKA: Koliko su društvene mreže i Internet promijenili digitalnu komunikaciju?

MILJANOVIĆ: Društveni mediji i Internet su sada daleko više od nečega sa čime se povremeno i po izboru povezujemo. Oni su neizostavni dio naše stvarnosti, a omogućavaju nam veću umreženost, ali i veću kontrolu u filtriranju informacija koje dolaze do nas, upravo kroz odabranu mrežu kontakta sa kojima dijelimo slična interesovanja. U vremenu u kome smo samo jedan klik daleko od blokiranja neželjenog sadržaja, stari marketinški koncept "bombardovanja informacijama" sve brže i sigurnije odlazi u zaborav. Sadržaj nove komunikacijske kampanje mora da bude napravljen tako da se uspješno probija do što većeg broja ljudi, ali i da istovremeno postiže efekat personalizovanog pristupa indivudalnim korisnicima.

ANALITIKA: Šta to znači za one kojima je potrebna dobra komunikacijska kampanja na Internetu?

MILJANOVIĆ: Znači da u svojim poslovnim strategijama moraju da uzmu u obzir sve pomenute aspekte, i da ozbiljno pristupe svom pozicioniranju na Internetu. Pri tome ne mislim na činjenicu da imaju svoj sajt i profile na društvenim mrežama, to se podrazumijeva, već da razvijaju aktivnu online komunikaciju sa korisnicima svog brenda.

Iako su kompanije na ovim prostorima ostvarile izvjestan napredak na ovom polju, ideja o konkretnoj dobiti koje skoro svako poslovanje može da ima od kvalitetne online komunikacijske strategije, i dalje je donekle nejasna. Na sreću, takva predubjeđenja se mijenjaju, kako sa nezaustavljivim razvojem novih tehnologija, tako i sa dolaskom nove generacije poslovnih lidera, obrazovanih i odraslih uz ideju o Internetu kao podrazumijevanom sredstvu rada. Digitalno doba nikoga ne čeka, to je potreba i uslov poslovanja svake ozbiljne organizacije.

ANALITIKA: Koji su odgovori Reprezent sistema na ove trendove?

MILJANOVIĆ: Naša agencija za odnose s javnošću, Represent Communications, je svojevremeno bila prva agencija koja je formiranjem posebnog sektora zakoračila u domen E-PR usluga. Danas, posle 11 godina poslovanja, Represent System čini pet specijalizovanih agencija za različite oblasti komunikacija, i svaka prati online trendove u svojoj oblasti. Agencija ima i sopstvene portale Provod.me, Nazdravlje.me i Bizlife.rs. Trudimo se da kontinuirano radimo na sebi i razvoju sopstvenih kapaciteta. Samo oni koji su uvijek spremni da svakom poslu priđu na kreativan i inovativan način mogu da očekuju uspjeh, i to je jedina konstanta modernog poslovanja, bez obzira na sve druge promjene.

Portal Analitika