Svijet

Lonergan u svom romanu predvidio napad u Bostonu

1804boston-marathon-explosi
T
om Lonergan
je 2002. godine napisao knjigu pod nazivom “Heartbreak Hill” čiji je podnaslov bio “The Boston Marathon Thriller” (Triler o Bostonskom maratonu). U ovoj fikciji zaplet je činio teroristički plan postavljanja bombi tokom trke u Bostonu čiji je cilj bio ubijanje i ranjavanje posmatrača i učesnika, prenosi B92.net.

Lonergan u svom romanu predvidio napad u Bostonu
Portal AnalitikaIzvor

Kada je Lonergan čuo za stvarni slučaj bostonskih bombi, poslao je mejl poznatom američkom listu Huffington Post-u.

“Istog trenutka rekao sam: “Bože, ja sam ovo predvidio. U romanu koji je sam objavio, američki desničarski ekstremisti prijete da će aktivirati niz bombi duž rute maratona, ali ih sprečava jedan detektiv odjeljenja za ubistva”, rekao je on.

1804-Knjiga-Boston

Lonergan je dobio ideju za roman tokom 100. trke bostonskog maratona 1996. godine. Sada penzionisan, ovaj pisac je 17 puta trčao Bostonski maraton između 1983. i 1999. On kaže da je roman napisao posle napada 11. septembra, jer je “mislio da je važno poslati poruku”.

On neće povući knjigu iz prodaje.

“Heartbreak Hill predstavlja moja razmišljanja o maratonu, Bostonu, sportu i trčanju. Bombaški napad je naročito važan, jer ne mogu da se oduprem osjećaju da je neko možda bio inspirisan mojom maštom pretočenom u roman”.

Iako neki djelovi knjige djeluju proročki, gotovo je nevjerovatno da su napadači ideju dobili iz Lonerganove knjige, budući da je izdata u vrlo malo primjeraka.

Foto: nydailynews.com; now.msn.com

Portal Analitika