Region

Čija je Vojvodina?

1804srbiPOCETNA
U želji da zaokruže vlast na svim nivoima naprednjaci ruše Pajtića i pažnju javnosti skreću sa gorućeg političkog pitanja Kosova i rezultata borbe protiv organizovanog kriminala. Pajtić se sam brani, tabloidi najavljuju njegovo hapsenje, a Đilas ćuti jer čuva vlast u Beogradu

Čija je Vojvodina?
Portal AnalitikaIzvor

 

Bilo kada da se pokrene pitanje autonomije Vojvodine i njenih nadležnosti za vlast u Beogradu to je uvek nevreme. Sa ekonomskog stanovišta takav odgovor Beograda je razumljiv, jer skoro 40 odsto novca u republički budžet dolazi iz ove pokrajine, a vraća im se sedam procenata.

Decenijsko pitanje Nenada Čanka - "Di su naši novci" - i dalje je bez odgovora, a svaki pokušaj da se precizno utvrde nadležnosti pokrajine republička vlast gura pod tepih. U nedostatku pravih rešenja iz Vojvodine je stiglo novo pitanje: "Zašto je put od Vojvodine ka Beogradu ulegnut u odnosu na onaj u kontra smeru? Zato što šleperi iz Vojvodine idu puni za Beograd, a iz njega se vraćaju prazni".

pajtic
Narod kao izgovor:
Pokušavajući da problem pomeri sa mrtve tačke vojvođanski premijer Bojan Pajtić je predložio Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koja je odmah dočekana na nož od naprednjaka i socijalista. Pajtić je za političke protivnike postao - separatista, izdajnik i diktator!

1804dusanbajatovic
Kao ključni argument za njegovo obaranje se uzima rečenica: "Narod neće takvu vlast". Istovremeno se prenebregava činjenica da je narod prošle godine u maju na izborima najviše poverenja u pokrajini dao DS-u i Pajtiću.

Pozadina cele priče je napravno pokušaj Srpske napredne stranke da zaokruži vlast na celoj teritoriji Srbije, jer imaju većinu u Novom Sadu ali ne i u pokrajinskoj vladi. U medjuvremenu naprednjaci su dobili lokalne izbore u Kovinu sa 42 odsto glasova, dok je DS dobio devet odsto glasova a ranije je imao 27 procenata podrške.

Ohrabreni ovom pobedom i izazvani Pajtićevom inicijativom naprednjaci su protekle sedmice u Novom Sadu organizovali miting pod parolom: "Stop razbijanju Srbije" i zahtevali Pajtićevu ostavku i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Najglasniji u zaustavljanju razbijanja Srbije je pokrajinski funkcioner SPS-a Dušan Bajatović koji je mitingaše pozdravio rečima: "Narod je sve rekao, ali da i ja kažem dve tri rečenice. SPS je doktorirao na separatizmu 1988. godine"...

Uzavrele strasti: Ova Bajatovićeva rečenica podseća na rečenicu Mihalja Kertesa u doba jogurt revolucije, kada je uzviknuo: "Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto je se boje Srbi".

1804milosvucevic
Usledilo je prikupljanje potpisa za obaranje pokrajinske vlade, a na Bajatovićevu retoriku se nadovezao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je sa RTS-a zapretio: "Ako Pajtić i pokrajinska administracija nastave da se inate i ne slušaju glas naroda ne isključujem nove proteste".

U međuvremenu, zbog uzavrelih političkih strasti, otkazana je ranije zakazana Skupštine Vojvodine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Deklaraciji. Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor kaže da neće izaći u susret SNS-u za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora bez obzira na prikupljene potpise i da će tokom ove sedmice obaviti konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa i zakazati novi sednicu na kojoj će se govoriti o predlogu Deklaracije.

U Deklaraciji se podseća da je autonomijom Vojvodine i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uredjivanje odredjenih poslova od interesa za građane pokrajine. Ocenjuje se da se i ranije stečena prava Vojvodine narušavaju i da je to nezabeleženo u evropskoj praksi.

1804pajticevabanovina
Od 120 mesta u pokrajinskom parlamentu DS ima 59, Savez Vojvodjanskih Mađara sedam, Liga 10, SNS ima 23, SPS 12; po četiri poslanika imaju Koštuničin DSS i Šešeljevi radikali.

1804bojankostres
Sporna rečenica
: Pajtić je ovu akciju počeo da sprovodi bez jasne podrške beogradske centrale DS-a, a zbog pritiska SNS-a i pretnje hapšenja zbog malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine, kaže da je spreman da povuče rečenicu iz deklaracije na koju ukazuje SNS: "...Autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih gradjana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije".

Međutim, povlačenje ove rečenice u igru je uvelo Ligu socijaldemokrata Vojvodine koji su se držali po strani do ove Pajtićeve izjave.

"Ta rečenica je za nas ključna. Ako građani Vojvodine nisu u Srbiji svojevoljno, da li je Srbija anektirala Vojvodinu", postavio je pitanje Bojan Kostreš, potpredsednik LSV i bivši predsednik Skupštine Vojvodine. Za njega bi se bez te rečenice autonomija svela na medjustranačku raspodelu direktorskih mesta - što Ligu ne zanima. "Nismo rekli da smo za drugu, već za drugačiju Srbiju", tvrdi Kostreš.

Objašnjavajući da vanredne parlamentarne izbore može da izazove nesaglasnost stavova unutar vladajuće koalicije, koja ima dvotrećinsku većinu u skupštini Vojvodine, Kostreš je naveo da Liga nije učesvovala u pisanju deklaracije.

On DS-u zamera da nema jasan stav prema autonomiji: "Da li su oni za stepen autonomije koji hoće LSV, ili SNS ili su negde izmedju", zapitao se Kostreš, konstatujući da u komunikaciji izmedju Lige i demokrata: "Postoje šumovi na vezi".

1804srbiizvojvodina
Sa druge strane SNS u igru uvodi i ekonomsku priču povezanu sa kriminalnim miljeom i tvrde: "U Vojvodini ne postoji ni jedan kriminalac koji može da se uporedi sa "trilingom kriminalnih asova" – Bojan Pajtić, Goran Ješić i Dušan Elezović".

Iako je Razvojna banka Vojvodine ugašena pre mesec dana ponovo je aktivirana priča da je ona propala i zbog toga što je DS-u prošle godine, u predizbornoj kampanji, odobrila tri ipo miliona evra kredita bez pokrića. Pajtić tvrdi da nije znao za kredit, a beogradska cetrala DS-a tvrdi da su uredno otplaćivali rate kredita. Međutim, tabloidi već danima najavljuju Pajtićevo hapšenje.

Problem prenošenja nadležnosti: Problem autonomije Vojvodine nastao je još 2006. godine kada je donet novi Ustav Srbije i od tada autonomija zavisi od prenetih nadležnosti sa republike na pokrajinu. Bivša vlast, čiju je okosnicu činila DS, u proteklih osam godina ništa nije uradila da bi autonomija zaživela.

Na inicijativu Koštuničinog DSS-a Ustavni sud je jula 2012. osporio 22 odredbe Zakona o nadležnosti Vojvodine. Među spornim odredbama su i sledeće:

Da je Novi Sad glavni grad pokrajine; da može da otvara svoja predstavništva u Briselu; da Vojvodina može da osniva javno preduzeće za upravljanje nacionalnim parkom Fruška gora; da pokrajina bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina; kao i da može da donosi strategiju tehnološkog razvoja i osniva fondove za sufinansiranje pogona visokih tehnologija…

Kada je krajem 2009. godine usvojen Zakon o nadležnostima Vojvodine, mesec dana kasnije potvrđen je i Statut Vojvodine. Tada je politički vrh DS-a slao poruke da je to početak decentralizacije i regionalizacije Srbije. Međutim, ta obećanja nisu zaživela u praksi. Dolaskom nove vlasti problem se toliko zakomplikovao da se pod izgovorom borbe za autonomiju koriste sva sredstva - uključijući grafite u kojima se preti smrću i Nebojši Pajtiću i lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću - demoliraju se prostorije Lige, rasturaju leci.

1804tomanikolic
Borba drugog ešalona:
Za to vreme glavni šefovi stranaka se drže po strani i retko komentarišu ove dogadjaje. Ćutanje ipak govori da svako svakog drži u šaci bez obzira da li je vlast ili opozicija.

Dačić je u igru oko autonomije isturio Bajatovića. On je direktor Srbija gasa, a ministarka energetike Zorana Milanović (SNS) je zbog lošeg poslovanja između redova zatražila Bajatovićevu smenu.

Indirektno je uzvratio SPS – mediji su otkrili da se Duško Relić, član naprednjaka nalazi na Interpolovoj poternici. Relić u Subotici skuplja potpise za Pajtićev opoziv. Sa treće strane lider DS-a Dragan Đilas ćutanjem "brani" Pajtića, jer svako eksponiranje može dovesti do rušenja vlasti u Beogradu.

Violeta CVEJIĆ

Portal Analitika