Svijet

Ban Ki-mun pozvao Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački sto

1704ban
S
ituacija na Korejskom poluostrvu je veoma nestabila, rekao je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-mun i pozvao Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački sto.

Ban Ki-mun pozvao Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački sto
Portal AnalitikaIzvor

“Nastavljam da pozivam rukovodstvo Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) da promijeni kurs i vrati se za pregovarački sto. Nedavni razvoj događaja ojačao je međunarodni konsenzus da DNRK neće biti prihvaćena kao država s nuklearnim oružjem”, rekao je on na konferenciji za novinare u Njujorku, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap, prenosi MINA.

Ban, koji je nekada bio južnokorejski šef diplomatije, ozbiljno je zabrinut zbog sve većih tenzija na Korejskom poluostrvu poslije nedavnog lansiranja sjevernokorejske rakete, nuklearnog testa, prijetnji i drugih provokativnih postupaka Pjongjanga.

On je podržao nedavni predlog Seula za pregovore sa Pjongjangom za smanjenje napetosti.

“Čvrsto vjerujem da je nedavna ponuda dijaloga od Republike Koreje iskrena i nadam se da će je DNRK uzeti ozbiljno. Kao generalni sekretar, nastaviću svoje napore na olakšanju konstruktivnog dijaloga”, saopštio je Ban.

On je ocijenio da međunarodna zajednica ne bi trebalo da izgubiti iz vida ozbiljnu humanitarnu situaciju u Sjevernoj Koreji i potrebu zaštite ljudskih prava.

Portal Analitika