Fudbal

Maldini: Italijanskim klubovima treba više novca

1704paolo-maldini429
L
egendarni odbrambeni igrač AC Milana Paolo Maldini (44) izjavio je da je italijanskim fudbalskim klubovima potrebno više novca kako bi mogli konkurisati ostalim evropskim timovima u borbi za Ligu šampiona.

Maldini: Italijanskim klubovima treba više novca
Portal AnalitikaIzvor

"Da bi se ravnopravno borili sa velikim evropskim timovima morate uložiti novac, nema drugog načina. To se najbolje vidjelo u nedavnom duelu Juventusa i Bajerna. Juve je veliki klub, posebno u italijanskim okvirima, ali u susretima protiv Bajerna vidjela se razlika u kvalitetu. Juventusu trebaju još bar dva ili tri vrhunska igrača", kazao je Maldini, koji je sa Milanom pet puta bio prvak Evrope.

Nijedan italijanski klub nije ušao u polufinale Lige šampiona od 2010, kada je Inter, predvođen trenerom Žoze Murinjom, osvojio evropsku krunu.

"Jedina prednost nedostatka novca je ta što su klubovi prisiljeni da se oslone na vlastite omladinske škole. U Milanu imate 20-ogodišnjake Stefana El Šaravija i Matiju De Skilja, koji bi, da nije ponestalo novca, još uvijek bili na klupi za rezerve", smatra Maldini, koji je cijelu 25-ogodišnju igračku karijeru proveo u Milanu, a za reprezentaciju Italije skupio 126 nastupa. Karijeru je okončao 2009, kada je imao 41 godinu.

 

Portal Analitika