Finansije

Svjetska banka ponovo traži povećanje PDV-a

1704zugasvjetskabankaok
M
inistar finansija Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa delegacijom Svjetske banke, koju su činili Abebe Adunga, glavni ekonomista Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju i Sanja Madžarević Šujster, viši ekonomista u Svjetskoj banci, saopšteno je Portalu Analitika iz Žugićevog ministarstva.

Svjetska banka ponovo traži povećanje PDV-a
Portal AnalitikaIzvor

„Glavna tema sastanka odnosila se na nastavak razgovora o pružanju finansijske podrške Crnoj Gori u vidu razvojnog zajma, u iznosu od oko 50 miliona dolara.  U tom pravcu je bilo riječi o ukupnoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, aktuelnim fiskalnim i makroekonomskim indikatorima, a takođe su razmijenjeni stavovi vezano za pravce politika čija implementacija treba da doprinese snaženju javnih finansija, odnosno uspostavljanju održivog fiskalnog sistema i, time, smanjenju budžetskog deficita i potrebe za zaduživanjem“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, predstavnici Svjetske banke pohvalili su dosadašnje aktivnosti Vlade i Ministarstva finansija na planu uravnoteženja javnih finansija i još jednom naglasili potrebu definisanja snažnije fiskalne agende, kroz razmatranje donošenja odluke o povećanju stope PDV-a.

„U tom pravcu, dogovoreno je da Svjetska banka i Ministarstvo finansija intenziviraju aktivnosti na analizi efekata povećanja stope poreza na dodatu vrijednost, a da se zatim, u zavisnosti od rezultata takve analize, Vlada Crne Gore odredi po ovom pitanju. Uz konstataciju da su, u prethodnom periodu, značajno unaprijeđeni kapaciteti poreske administracije, na sastanku je istaknuta potreba daljeg snaženja administrativnih, kadrovskih i informacionih kapaciteta Poreske uprave. Predstavnici Svjetske banke izrazili su spremnost da daju podršku ovom procesu, što će biti predmet budućih razgovora“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika