Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • LEKIĆ: Očekujem civilizovan, kulturan i nasmijan skup, ne mogu da projektujem kako će reagovati vlast

LEKIĆ: Očekujem civilizovan, kulturan i nasmijan skup, ne mogu da projektujem kako će reagovati vlast

1704lekicok
L
ider Demokrtskog fronta Miodrag Lekić kazao je danas da protest koji je zakazan za subotu neće imati nikakve veze sa protestima koji su se desili 1998. godine i da očekuje „civilizovan i kulturan skup“. Lekić je, na današnjoj konferenciji za medije učesnika predstojećeg protesta, poručio da ne zna da li će vlast poslije skupa u sobotu priznati navodnu izbornu krađu ali da „oni čine sve da građani izraze svoj glas“.

LEKIĆ: Očekujem civilizovan, kulturan i nasmijan skup, ne mogu da projektujem kako će reagovati vlast
Portal AnalitikaIzvor

- Ovaj protest nema nikakvih paralela sa protestima iz 1998. godine. Ovo je potpuno jedan drugi ambijent i mi smo u 2013. i u potpuno drugoj Crnoj Gori. Ne bih komentarisao što govore evropski zvaničnici ali režim u nedostatku argumenta lansirao je tu priču o vaninsitutcionalnim borbama, to će biti jedan civilizovan, kulturan i nasmijan skup – poručio je Lekić i istakao da će u subotu sve uraditi u kontaktu sa nadležnim organima.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će vlast nakon protesta priznati izbornu krađu, Lekić je poručio da „ne može da projektuje kako će reagovati vlast“.

- Odlično pitanje je za vlast je da li će da priznaju ili ne da je bilo izborne krađe. Mi činimo naše da omogućimo da građai izraze svoj glas i planiraćemo naše korake racionalno i demokratski. U tom smislu ne mogu da projektujem kako će reagovati vlast. Ja sam u stanju da preuzmem ulogu predsjednika ali i da ostanem običan građanin. Problem je kod vlasti jer je tamo panika i vide da je ofirana izborna krađa – rekao je Lekić.

On je demantovao da se priprema vaninsitucionalni oblik djelovanja i istakao da je protest u cilju oslobađanja insitucija.

- Mi svo vrijeme poslije izbora djelujemo insitucionalno. Ustavno pravo po članu 52. kaže da se jemči pravo i sloboda okupljanja. Sve je dakle instutucionalno. Sve ovo je u cilju oslobađanja insitucija posebno insitucije predsjednika – poručio je Lekić.1704kaludjerovic

Odbrana Ustava: Pored Lekića novinarima su se obratili i predstavnici opozicionih partija Socijalističke narodne parije i Pozitivne Crne Gore Velizar Kaluđerović i Mladen Bojanić.

Kaluđerović je poručio da je motiv SNP-a što poziva građane na protest „odbrana Ustava Crne Gore“.

- Ustav jasno deklariše da se ne mogu priznati izbori koji ne proističu iz slobodno izražene volje građana. Protekli predsjednički izbori u Crnoj Gori nijesu bili ni slobodni ni demokrtaski i pozivamo sve građane koji ovako misle da nam se pridruže na protestu – rekao je Kaluđerović.

On je kazao da je drastično pogaženo pravo građana i to jedno od osnovnih ljudskih prava – biračko pravo.

Generalni sekretar Pozitivne Mladen Bojanić je poručio da je njegova stranka u visokm saglasju sa ostalim učesnicima protesta.

- Mi ćemo svakako dati svoj puni doprinos i uvjereni smo da će protesti u subotu biti konstruktivan doprinos zaštiti Ustava i prava u Crnoj Gori. Želimo da pokažemo da su u Crnoj Gori mogući jedni mirni protesti protiv svega ovoga što se dešava ovih godina – rekao je Bojanić.1704bojanic

Novinarima se obratio i urednik dodatka „Art“ u dnevnim novinama „Vijesti“ književnik Balša Brković koji je rekao da „ono što se desilo na predsjedničkim izborima nije incident već jedna mašinerija koja to radi već decenija ali ovaj put imamo mnogo jasniji uvid u mehanizme kako se to radi“.

Portal Analitika