Svijet

Naučnici odlaze u Kinu da ispitaju novi virus

17gripa_kina
T
im međunarodnih stručnjaka pomoći će u istraživanju nove vrste ptičijeg gripa kojim su zaražene desetine osoba. Tim međunarodnih eksperata otići će u Kinu da bi pomogao u istraživanju smrtonosnog virusa novog ptičijeg gripa H7N9, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Naučnici odlaze u Kinu da ispitaju novi virus
Portal AnalitikaIzvor


Kineske vlasti su objavile da se broj zaraženih novom vrstom gripa povećao za osam - na ukupno 71 osobu, od kojih je 14 umrlo, izvještavaju agencije.



Još nema nijednog potvrđenog slučaja prenosa virusa H7N9 sa čovjeka na čovjeka, rekao je Glen Tomas, portparol SZO-a.



On je naveo da su trenutno u fokusu naučnika pijace živine, kao izvorišta bolesti, a one će biti ključne tačke i u istraživanjima međunarodnog tima.



Tim eksperata koji će otići u Kinu biće sastavljen od najviše osam ljudi, od kojih će polovina biti epidemiolozi i stručnjaci za nove viruse, kao i za viruse koji se prenose sa životinje na čovjeka.



Prenošenje virusa



Jedan od ciljeva njihovog rada biće i da odgonetnu kako neke osobe uspijevaju da se izbore sa zarazom virusom H7N9, bilo tako što se ona kod njih javlja u blažem obliku ili što uspijevaju da se oporave od bolesti.



Međunarodna misija, u kojoj će osim kineskih biti američki, evropski i australijski stručnjaci, stići će u Kinu do subote i ostati oko sedam dana, saopštio je Tomas.



SZO naglašava da se pažljivo prati stanje više od 1.000 osoba koje se bile u kontaktu sa oboljelima od nove vrste ptičijeg gripa i da rezultati tog praćenja ne ukazuju na prenošenje virusa H7N9 sa čovjeka na čovjeka.



Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) takođe radi sa Pekingom na rasvjetljavanju misterije novog virusa.



"U saradnji sa kineskim vlastima radimo na analizi tržišnog lanca, kako bismo identifikovali farme koje predstavljaju izvore zaražene živine", kazao je Silvano Sofia, portparol FAO-a.

tekst i foto: aljazeera.net

Portal Analitika