Svijet

Danas sahrana Margaret Tačer, a na posljednjem ispraćaju i protesti

17tacerok
V
elika Britanija se danas, u prisustvu više od 2.000 svjetskih državnika, oprašta od pokojne premijerke Margaret Tačer podijeljenih osjećanja i oprečih ocjena o zaostavštini prve žene na čelu britanske vlade. Pogrebna ceremonija Čelične Ledi najveća je počast koja je odata jednom zvaničniku u novijoj istoriji Britanije. Pozivi za sahranu upućeni su najvišim državnicima svijeta. Sahrani će u ime Vlade Crne Gore prisustvovati potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Danas sahrana Margaret Tačer, a na posljednjem ispraćaju i protesti
Portal AnalitikaIzvor


Prijatelji baronese Tačer bili su “iznenađeni i razočarani” kada su saznali da američki predsjednik Barak Obama ne šalje nijednog predstavnika aktuelne administracije i da umjesto toga tu čast prepušta dvojici bivših državnih sekretara pokojnog predsjednika Ronalda Regana, Džejmsu Bejkeru i Džordžu Šulcu. Odlukom britanske kraljice da prisustvuje sahrani ta ceremonija je praktično uzdignuta u rang državne sahrane, a ta čast nije ukazana nijednom političaru od smrti Vinstona Čerčila 1965. Istovremeno, londonska policija se priprema za proteste tokom sahrane.



Protivnici su najavili da će bacati na njen kovčeg jaja, ugalj ili mlijeko ako uspiju dovoljno da se približe ili će samo okrenuti leđa pogrebnoj povorci odjeveni u jarkocrvene majice i tako pokazati svoje nepoštovanje pred milionskim TV auditorijumom.

 

foto: blic.rs

Portal Analitika