Društvo

CAMOVIĆ: Sindikatu medija pristupilo oko 300 zaposlenih, prioritet granski kolektivni ugovor

1604marijana
Prioritet Sindikata medija Crne Gore je pokretanje pregovora oko granskog kolektivnog ugovora sa Unijom poslodavaca. Radi poboljšanja statusa novinara, spremni smo da razgovaramo sa svim poslodavcima iz privatnih i državnih medija kao i sa Vladom kao trećim socijalnim partnerom”, kazala je za Portal Analitika Marijana Camović, predsjednica ovog, nedavno osnovanog Sindikata, ističući da će to biti dug proces za koji ne zna kada će se okončati.

CAMOVIĆ: Sindikatu medija pristupilo oko 300 zaposlenih, prioritet granski kolektivni ugovor
Portal AnalitikaIzvor

“Biće to dug proces. U Hrvatskoj ti pregovori traju od 2006. godine, ali se nadamo da nama neće trebati toliko vremena. Želimo da zaštitimo kolege i naš primarni cilj je sistemsko uređenje oblasti medija, a kada uspijemo da se za to izborimo i svaki pojedinac će biti zaštićen”, istakla je Camović.

Ona je kazala da će Sindikat medija, kada se steknu uslovi za kolektivno pregovaranje, preko puta sebe imati poslodavce, ali da neće postojati razlika da li oni predstavljaju interese privatnih ili medija koji su u vlasništvu države.

“Naši partneri će biti poslodavci bez obzira na vlasničku strukturu medija”, rekla je ona.

Sagovornica Portala Analitika dodaje da je status novinara u Crnoj Gori izuzetno nepovoljan, te da je bio zadnji čas da se osnuje novinarski sindikat.

“Brojni novinari i uopšte zaposleni u medijima u Crnoj Gori mjesecima ne primaju platu, ne uplaćuju im se doprinosi, ili se uplaćuju na novou minimalca, neke kolege nemaju ni slobodne dane, godišnji odmori su im neplaćeni. Problem su i ugovori o radu, rad ‘na crno’ i generalno nepoštovanje Zakona o radu”, kaže Camović uz napomenu da su rijetki poslodavci koji ispunjavaju sve obaveze prema radnicima ali da ih, ipak, ima i da se nadaju da će ih svakim danom biti sve više.

Predsjednica Sindikata medija ističe da nije sigurna koji su sve izazovi pred njima jer posao kojeg su se oni prihvatili nikada ranije niko nije radio, ali da su spremni na saradnju i sa Vladom i sa poslodavcima, kako bi se položaj radnika u medijima poboljšao.

Ona kaže da je oko 300 zaposlenih iz dvadesetak crnogorskih novinarskih redakcija pristupilo Sindikatu medija, a da je potrebno oko 15 odsto od broja zaposlenih novinara, da bi sindikat bio reprezentativan.

Koliko su novinari zapustili svoj socijalni položaj, dovoljno govori činjenica da se zapravo ne zna koliki je stvarni broj novinara u Crnoj Gori i da Sindikat čeka podatke MONSTAT-a o tome.

Camović najavljuje da će Sindikat pokušati da za novinare izdejstvuje status službenih lica, kao i beneficirani radni staž.

“Pokušaćemo da za novinare izdejstvujemo status službenog lica, jer novinari izvještavaju i tokom kriznih situacija, pa želimo da nam država garantuje bezbjednost i zaštitu. Takođe, pokušaćemo, kao što pokušavaju i naše kolege iz regiona, da ostvarimo beneficirani radni staž. Poznato je da je novinarstvo generalno stresan posao, životni vijek novinara i u svijetu je kratak tako da taj naš zahtjev neće biti neosnovan”, podvlači Camović.

Kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost, u Crnoj Gori štampani mediji plaćaju sedam odsto, dok je u Hrvatskoj prije dvadesetak dana iznos smanjen sa 10 na 5 odsto. Ta vrsta nameta guši vlasnike medija, koji su i inače oporezovani po više osnova, tako da je jedna od ideja Sinikata medija smanjenje te poreske stope.

Na osnivačkoj skupštini, za predsjednika Sindikata medija izabrana je novinarka dnevnih novina Vijesti Marijana Camović, a za potpredsjednika su izabrani: novinarka Televizije Vijesti Tina Raičević i novinar Dnevnih novina Novak Uskoković.

Portal Analitika