Region

Ešton: Rješenje spora oko imena ključ za ulaz Makedonije u EU

1604ketrin
V
isoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton pozvala je danas Makedoniju da bez odlaganja privede kraju pregovore s Grčkom u sporu oko imena te bivše jugoslovenske republike, jer je to jedini način da napreduje na putu ka EU, prenose mediji u regionu.

Ešton: Rješenje spora oko imena ključ za ulaz Makedonije u EU
Portal AnalitikaIzvor

Rješenje spora oko imena, kako je rekla, jeste ključ za ulaz Makedonije u EU.

- Potrebno je da dugogodišnji razgovori o imenu budu dovedeni do definitivnog zaključka, bez odlaganja. Ohrabrujem obije strane da iskoriste napore koje je uložio posrednik UN-a Metju Nimic. Svjesna sam da ovo može ići teško, ali ne postoji druga alternativa da bi se išlo dalje. Ovo je jedini način napretka na putu ka EU. EU želi da vas vidi kao dio Unije, ali integracija mora početi od kuće - izjavila je ona u Skoplju.

Ešton, koja je posjetila Skoplje u okviru balkanske turneje, pozvala je sve političke činioce u Makedoniji da sarađuju, „jer samo tako će zemlja moći da odgovori na strateške ciljeve“.

- Makedonija mora da nastavi da sprovodi Ohridski sporazum, kontinuirani i inkluzivni politički dijalog i dijalog sa medijima. EU prati realizaciju dogovora od 1. marta, za rješavanje političke krize u zemlji - rekla je Ešton.

Ona je pozvala vlasti u Skoplju da nastave da sprovode reforme, izgrađuju dobrosusjedske odnose i da se na taj način traže rješenja.

Visoka predstavnica EU u Skoplju se sastala s makedonskim državnim vrhom, liderom albanske partije DUI Alijem Ahmetijem i predsjednikom najveće opozicione stranke SDSM Brankom Crvenkovskim.

Foto: mia.mk

Portal Analitika