Svijet

Boston: U napadu korišćene bombe od pretis lonaca i kuglagera

1604boston
E
ksplozivna naprava, koja je ubila troje, a ranila više od 170 ljudi na Bostonskom maratonu, bila je napravljena od ekspres lonaca, punjenih metalom i čeličnim kuglicama, rekla je danas osoba upućena u istragu, prenose mediji u regionu.

Boston: U napadu korišćene bombe od pretis lonaca i kuglagera
Portal AnalitikaIzvor

Neimenovana osoba je navela i da su u eksploziji korišćeni pretis lonci od šest litara, stavljeni u crne vreće za kampovanje, a zatim stavljene u kante za smeće. Vreće su bile napunjene komadićima metala, eksera i metalnim kuglicama.

Snažne eksplozije desile su se u razmaku od 10 sekundi, na oko 90 metara, usmrtivši, prema posljednjim podacima, troje ljudi, a ranivši više od 170.

Doktori su naveli da su iz tijela povređenih izvadili i po 40 sitnih, oštrih predmeta.

- Mnogi su zadobili teške povrede, pretežno u donjem dijelu tijela. Rane je napravila detonacija i mali metalni djelovi koji su se zabili u njihova tijela. Neki pacijenti su imali po 20, 30 pa i 40 metalnih objekata u svom tijelu - rekao je Džordž Velnahos, šef hirurškog odjeljenja bolnice u Masačusetsu.

FBI nije komentarisao ekplozivne naprave, ali su na mjestu eksplozije pronađeni djelovi ekspres lonaca, što pokazuje da se radi o bombama kućne izrade.

Pripadnici FBI-a pokušavaju da otkriju broj mobilnog telefona s kojeg je upućen poziv u trenutku eksplozije, jer su bombe aktivirane na taj način.

Foto: blic.rs

 

Portal Analitika