Društvo

CEDEM prezentovao publikaciju o reformi pravosuđa

0104cedem
C
entar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) prezentovao je danas publikaciju pod nazivom: “Konfiskacija i upravljanje imovinskom koristi stečenom izvršenjem krivičnih djela u crnogorskom zakonodavstvu i praksi“, saopšteno je iz te NVO.

CEDEM prezentovao publikaciju o reformi pravosuđa
Portal AnalitikaIzvor

Publikacija predstavlja završnu aktivnost projekta “Reforma pravosuđa: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala“, koji je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. Studija je nastala iz potrebe da se sagledaju dosadašnji efekti primjene instituta oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnih djela u Crnoj Gori.

Publikacija se sastoji iz četiri dijela. Prvi dio je pristup uporedno pravnoj analizi normativnog okvira za oduzimanje imovinske koristi, koji nastoji da pruži pregled zakonodavnih i institucionalnih rješenja koja se odnose na oduzimanje imovinske koristi, ali i da doprinese sagledavanju cjelovitosti i koherentnosti domaćeg normatinog okvira.

Drugi dio predstavlja praksu u Crnoj Gori po pitanju oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom, kroz dva najaktuelnija slučaja, predmeti ,,Šarić“ i ,,Kalić“. Ovim poglavljem se nastoji ukazati sa kojim se sve preprekama suočavaju nadležni organi prilikom sprovođenja zakona u ovoj oblasti, sa zaključcima i preporukama na kraju. Kao osnovne prepreke uočene su: nedostatak političke volje, autocenzura, nedovoljna koordinacija u radu nadležnih organa, nedovoljni materijalni kapaciteti, nedostatak logističke podrške u radu nadležnih organa itd. Kao mjere za poboljšanje ističu se uspostavljanje iskrene političke volje, uvođenje i promovisanje koncepta društvene odgovornosti, depolitizacija i profesionalizacija nadležnih državnih organa, povećanje ulaganja u borbu protiv organizovanog kriminala, korišćenje dobrih uporednih iskustava, jačanje zakonodavnog okvira...

Kao poseban dio izdvojeno je ispitivanje stavova civilnog sektora po pitanju oduzimanja imovine koja je stečena putem korupcije ili organizovanog kriminala. U ovo istraživanje bili su uključeni predstavnici medija, nevladinih organizacija, kao i strukovnih organizacija. Izvještaj, koji je sastavni dio publikacije, predstavlja percepciju predstavnika civilnog društva o funkcionisanju sistema u ovoj oblasti, stanju normativnog okvira i drugim elementima koji utiču na efikasnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Međunarodni standardi u ovoj oblasti sastavni su dio publikacije, uključujući regulativu Evropske unije, kao i praksu Evropskog suda za ljudska prava, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika