Politika

U Briselu predstavljeno crnogorsko zakonodavstvo u oblasti zaštite potrošača i zdravlja

1604skrining
D
vodnevni sastanak bilateralnog analitičkog skrininga za 28. poglavlje, na kojem su članovi radne grupe predstavili crnogorsko zakonodavstvo u oblasti zaštite potrošača i zdravlja, završen je danas u Briselu.

U Briselu predstavljeno crnogorsko zakonodavstvo u oblasti zaštite potrošača i zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak su otvorili predsjedavajuća tijela za 28. poglavlje Katja de Sadeler i šef Radne grupe za to poglavlje Rada Marković.

- Članovi radne grupe su predstavili crnogorske propise koji se odnose na zaštitu potrošača i zdravlja. U dijelu zaštite potrošača prezentirana je oblast bezbjednosti proizvoda i ekonomskih interesa potrošača, a u dijelu zaštite zdravlja ostvarivanje ciljeva zdravstvene politike i smanjenje nejednakosti u odnosu na socijalne determinante zdravlja i zivotnu sredinu. Predstavnici EK su konstatovali da je crnogorsko zakonodavstvo značajno usklađeno s evropskim propisima, kao i da će propisi koji su sada u fazi pripreme i donošenja u Crnoj Gori, a koji transponuju najnovije propise EU, doprinijeti punoj harmonizaciji nacionalnog s evropskim zakonodavstvom – ističe se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija dostavljenom Portalu Analitika.

Dodaje se da će usklađivanje domaćeg zakonodavstva s evropskim i njegova primjena doprinijeti da crnogorski potrošači uživaju jednaka prava kao i evropski. Takođe, unaprijediće stepen sigurnosti proizvoda na tržištu i obezbijediti bolju zaštitu zdravlja potrošača, zaštitu prava potrošača prikupovini proizvoda i usluga na tržištu, kao i opšte povećanje kvaliteta života.

Portal Analitika