Abiznis

EP usvojio zakon o ograničavanju bankarskih bonusa

1604Strasbourg
E
vropski parlament na zasijedanju u Starazburu glasao je danas u korist finansijskih reformi, usvojivši novi zakon o ograničavanju bankarskih bonusa, prenosi Blic.

EP usvojio zakon o ograničavanju bankarskih bonusa
Portal AnalitikaIzvor

Ovim propisom bankarski bonusi će biti ograničeni na iznos jednak osnovnoj godišnjoj plati, dok će isplata dvostrukog bonusa biti moguća samo ako se sa tim složi većina akcionara banke.

Zakon će stupiti na snagu iduće godine i važiće i za evropske filijale stranih banaka i zaposlene u evropskim bankama koje posluju u inostranstvu, na primjer u Njujorku.

Zakonodavci u Strazburu su velikom većinom podržali ovaj zakon i usvojili paket finansijskih zakona koji će primorati banke u EU da povećaju svoj nivo kapitala.

- Uz pomoć današnje odluke želimo da banke učinimo daleko otpornijim na krizu, tako da više neće morati da budu spasene novcem poreskih obveznika - izjavio je konzervativni član Evropskog parlamenta Otmar Karas.

Nove reforme, sadržane u dokumentu na 1.000 stranica, takođe postavljaju temelj za osnivanje jedinstvenog bankarskog nadzornog tijela u eurozoni, što će predstavljati prekretnicu u borbi eurozone protiv dužničke krize.

Portal Analitika