Svijet

BOSTON: Najteži napad u Americi nakon 11. septembra

1604boston
U
ekspozijama u Bostonu poginulo je najmanje troje ljudi, a povrijeđeno je čak 140 ljudsi. FBI je na nogama, policija navodno ispituje ranjenog Saudijca.

 BOSTON: Najteži napad u Americi nakon 11. septembra
Portal AnalitikaIzvor

Na bombaški napad u Bostonu reagovale su mnoge slavne osobe iz Sjedinjenih Država. Predvode ih dvojica holivudskih glumaca odraslih u Bostonu, Ben Aflek i Mark Valberg, obojica duboko zgroženi eksplozijama na ciljnoj liniji tamošnjeg maratona, usljed koje su tri osobe izgubile život, među kojima i osmogodišnji dječak, a još preko 140 ih je povrijeđeno, prenosi Jutarnji hr.

Aflek, koji je odrastao u Kebridžu, široj okolni Bostona, na Tviteru je napisao:

1604boston2
- Takav besmislen i tragičan dan. Moja porodica i ja šaljemo ljubav voljenim i otpornim stanovnicima Bostona, napisao je Aflek.

Dječak M.R. imao je samo osam godina. Stajao je sa svojom majkom i sestrom pored cilja bostonskog maratona i čekao da njegov otac pređe ciljnu liniju kako bi ga mogao da ga zagrli.

Radi se o najtežem bombaškom napadu na teritoriju SAD-a od kada su, nakon napada 11. septembra 2001.godine.

Bombe su bile napravljene u kući, od baruta, a počinilac ih je napunio kugličnim ležajevima i drugim metalnim predmetima kako bi eksplozija uzrokovala veliki broj ljudskih žrtava.

Piter Fagenholc, hirurg na traumatologiji u Opštoj bolnici u Bostonu kazao je kako su hirurzi morali da obave brojne amputacije.

- Veći broj pacijenata trebaće da prođu još operacija sjutra, i potom seriju operacija kroz sljedećih nekoliko dana, rekao je Fagenholc.

Kako prenose američki mediji, FBI još uvijek nije siguran radi li se o grupnom ili pojedinačnom napadu, te je li počinilac ili počinioci građanin SAD-a ili neke strane države, no za sada događaj tretiraju kao teroristički napad.

Kako se saznaje, policija je u bolnici ispitivala jednog ranjenog mladića iz Saudijske Arabije, ali je saopšteno i da nije bilo privođenja, hapšenja ili da postoji lista osumnjičenih.

Prema nezvaničnim informacijama, tog mladića je policiji predao jedan civil jer se "sumnjivo ponašao". Mladić sarađuje sa policijom i negira da je umiješan, prenosi B92.

Specijalci su pretresli i jedan stan u predgrađu Bostona, iznijeli su nekoliko kesa, kantu za đubre i jednu vreću, ali više informacija o tom događaju nema. U okolini zgrade su bila i brojna vatrogasna vozila i Hitna pomoć.

Saopšteno je samo da je "pretresena stambena jedinica osobe koja je interesantna za istragu".

Iako je tokom velike panike javljeno da su vlasti ugasile mobilne mreže kako bi onemogućile nove detonacije, mobilni operateri su demantovali takve navode.

Odmah nakon eksplozije angažovani su svi policajci u Bostonu, a u haotičnim satima koji su uslijedili dispečeri su primili na stotine prijava zbog "sumnjivih objekata", ostavljenih ranaca ili kutija na ulici.

Blokiran je i hotel u kom su bili smješteni organizatori i maratonci, a policija trenutno "češlja" sav prtljag u toj zgradi.

Osim toga, na provjeri kod kontradiverzionih jedinica trenutno je više od 2.000 torbi, vreća i rančeva.

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je da će biti otkriveni počinioci napada kao i njihovi motivi.

Mere bezbjednosti su pojačane u Bostonu, Njujorku i Los Anđelesu, ali i u Londonu gdje je planirano da se u nedjelju održi maraton.

1604boston3
Portal Analitika