Abiznis

Guverner Ćaka, Horhe Kapitanić, sa petnaest privrednika u maju u Crnoj Gori

1604kapetanic1
P
rivrednici iz Argentine, predvođeni Horheom Kapitanićem, potomkom crnogorskih iseljenika, koji je guverner provincije Ćako, posjetiće od 18. do 21. maja Crnu Goru. Prvu organizovanu posjetu privrednika iz Argentine, koja je rezultat saradnje sa našom dijasporom u ovoj dalekoj zemlji, organizuje Privredna komora Crne Gore. Kako je za Portal Analitika potvrdio potpredsjednik Komore Ivan Saveljić, ovih dana se usaglašavaju tehnički detalji posjete delegacije u kojoj će biti petnaestak privrednika, na čelu sa Horheom Kapitanićem, guvernerom i uticajnom ličnošću u političkom životu Argentine.

Guverner Ćaka, Horhe Kapitanić, sa petnaest privrednika u maju u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Horhe Kapitanić je 2007. godine prvi put izabran za guvernera provincije Ćako, a potom, ponovo, krajem 2011. godine. Iste godine, tokom predsjedničke kampanje u Argentini bio je često u medijima pominjan kao mogući kandidat za mjesto potpredsjednika Argentine, ispred vladajuće stranke Partido Justicialista, kao desna ruka predsjednice Kristine Fernandes De Kišner, Ipak, to se nije dogodilo, a mediji i analitičari su to protumačili kao njegovu želju da bude kandidat za budućeg predsjednika vladajuće stranke, nakon isteka drugog mandata sadašnjoj predsjednici.

horhe_gordanKoliko je Horhe Kapitanić uticajna ličnost govori podatak da je u vladajućoj partiji u Argentini jako dobro kotiran, i smatra se da  ima najvise šansi da postane predsjednički kandidat  Partido justicialista na narednim izborima.

Priča o istoriji porodice guvernera Kapitanića je jedna od onih neobičnih priča o ljudima koji su prije stotinak godina napustili Crnu Goru, otisnuvši se u Južnu Ameriku. Majka Horhea Kapitanića je od Popovića iz Cuca. Njegovo puno ime je Horhe Milton Kapitanić Popović, a njegov bliski rođak po majci - Kristijan ( Krsto) Popović je gradonačelnik General Madarijage, grada u provinciji Buenos Ajres, gdje takođe živi veliki broj Crnogoraca.

Kako je ranije Portal Analitika pisao o crnogorskoj dijaspori u Argentini, najveći broj naših iseljenika živi u provinciji Ćako, čiji je Kapitanić guverner. Njegov dolazak sa petnaestak privrednika, prva je organizovana posjeta naših iseljenika. Tim prije, ona nema samo ekonomski značaj.

Portal Analitika