Svijet

Boston: Bombe kućne izrade, pretresen stan

164bost
N
apad u Bostonu u kom su poginule tri, a povrijeđeno više od 140 osoba izveden je bombama kućne izrade. Za sada nema osumnjičenih, policija pretresla jedan stan.

Boston: Bombe kućne izrade, pretresen stan
Portal AnalitikaIzvor

Dvije bombe su eksplodirale u blizini cilja maratona, a policija je pronašla još najmanje dvije improvizovane eksplozivne naprave, koje je uspješno demontirala.

Bombe su bile pune metalnih kuglica i eksera, kako bi razorna moć bila uvećana i kako bi bilo povrijeđeno ili ubijeno što više ljudi. Pretpostavlja se da su detonirane mobilnim telefonom.

FBI je preuzeo istragu i napad tretira kao teroristički čin, ali zasad nijedna organizacija nije preuzela odgovornost. Zvaničnici će se ponovo obratiti javnosti u 15 časova po našem vremenu. 

Kako se saznaje, policija je u bolnici ispitivala jednog ranjenog mladića iz Saudijske Arabije, ali je saopšteno i da nije bilo privođenja, hapšenja ili da postoji lista osumnjičenih. 

Prema nezvaničnim informacijama, tog mladića je policiji predao jedan civil jer se "sumnjivo ponašao". Mladić sarađuje sa policijom i negira da je umiješan.

Specijalci su pretresli i jedan stan u predgrađu Bostona, iznijeli su nekoliko kesa, kantu za đubre i jednu vreću, ali više informacija o tom događaju nema. U okolini zgrade su bila i brojna vatrogasna vozila i Hitna pomoć. 

Saopšteno je samo da je "pretresena stambena jedinica osobe koja je interesantna za istragu". 

Iako je tokom velike panike javljeno da su vlasti ugasile mobilne mreže kako bi onemogućile nove detonacije, mobilni operateri su demantovali takve navode. 

Odmah nakon eksplozije angažovani su svi policajci u Bostonu, a u haotičnim satima koji su uslijedili dispečeri su primili na stotine prijava zbog "sumnjivih objekata", ostavljenih ranaca ili kutija na ulici. 

Blokiran je i hotel u kom su bili smješteni organizatori i maratonci, a policija trenutno "češlja" sav prtljag u toj zgradi. 

Osim toga, na provjeri kod kontradiverzionih jedinica trenutno je više od 2.000 torbi, vreća i rančeva. 

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je da će biti otkriveni počinioci napada kao i njihovi motivi. 

Mere bezbjednosti su pojačane u Bostonu, Njujorku i Los Anđelesu, ali i u Londonu gdje je planirano da se u nedjelju održi maraton.

IZVOR: B92

Portal Analitika