Društvo

MANS: Pokušavaju da sakriju nezakonitosti

164mans
M
inistarstvo unutrašnjih poslo­va je već prekršilo sve rokove iz za­kona da postupi po 7.000 inicijati­va Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS, a njihovi zakašnje­li odgovori su i sami nezakoniti po više osnova. Nijesu ih potpisali su­bjekti nadzora, na njima su falsi-fikovani potpisi, jednim aktom se upisuje na stotine lica u birački spi­sak, ističu u MANS-u.

MANS: Pokušavaju da sakriju nezakonitosti
Portal AnalitikaIzvor

"Poziv Ministarstva unutrašnjih poslova da se izvrši uvid u službe­nu dokumentaciju na osnovu ko­je su vršene promjene u biračkom spisku je pokušaj da sakriju neza­konitosti u biračkim spiskovima, ali i sopstvenom radu, koje dovo­de u pitanje legitimitet izbornog rezultata. MANS je analizirao set zapisnika o navodnom inspekcij­skom nadzoru za otkrivanje neza­konitosti u centralnom biračkom spisku koji je sproveo MUP, po ini­cijativama predsjedničkog kandi­data Miodraga Lekića, koje se od­nose na Opštinu Nikšić", ističu u MANS-u.

I ovi zapisnici koje je MUP do­stavio, ističu u MANS-u apsolutno potvrđuju njihove sumnje da in­spekcijski nadzor biračkog spiska nije sproveden, već da MUP na sve načine pokušava fingirati inspek­cijsku kontrolu kako bi sakrio broj­ne nepravilnosti.

"Tako je MUP jednim aktom od­bacio više od 290 inicijativa uz na­vođenje da je uvidom u dokumen­taciju utvrđeno da birač ispunja­va zakonom propisane uslove za upis. MUP je morao o svim pod­nesenim inicijativama odlučivati pojednačnim aktima, odnosno za­pisnicima, te za svako lice donije­ti pravno utemeljeno obrazloženje na osnovu kojeg se jedino može ot­kloniti svaka sumnja u regularnost upisivanja u birački spisak", kaže se u saopštenju MANS-a.

Ovakvo postupanje Ministarstva je, ističu u MANS-u, utoliko nelogičnije iz razloga što je inicijative koje je podnio predsjednički kan­didat Filip Vujanović nedavno vra­tio, sa obrazloženjem da podnosilac mora svojeručno da potpiše zahtjev za provjeru upisa svih 7.000 birača pojedinačno, kako bi se, shodno za­konu, iste mogle razmatrati, a sada

isti taj MUP jednim aktom odluču­je o stotinama građana.

"Drugim pojedinačnim aktom MUP je odbacio još 164 inicijativa, zato što po njihovom nalaženju birači ispunjavaju zakonom propisa­ne uslove za brisanje. Ni u jednom od ovih slučajeva MUP nije dao obrazloženje niti dokaze na osno­vu kojih je utvrđeno da birači ispu­njavaju propise da budu izbrisani iz biračkog spiska, iako su to dužni da po nadzoru urade ili se njihova rje­šenja ne mogu smatrati razumlji­vim, niti u njima ima dovoljno do­kaza da je inspekcijski nadzor valid-o izvršen", navodi se u saopštenju. Zakonom je, podsjećaju u MANS-u, jasno propisano kako se vrši in­spekcijski nadzor i navedeno da lice koje pokreće inicijative, u ovom slu­čaju Miodrag Lekić, ima pravo da

dobije razumljiva rješenja i da mu MUP dostavi dokumentaciju na ko­joj ta rješenja zasniva, kako bi se o njima mogao izjasniti, odnosno ka­ko bi se u daljoj proceduri utvrdilo da li je inspekcijski nadzor sprove­den zakonito.

"Međutim, kada je postalo oči­gledno da Ministarstvo nije ni vr­šilo nadzor po inicijativama, odno­sno da ga je vršilo nezakonito, ono pokušava banalizovati nezakonito­sti i svesti ih na propuste u kance­larijskom poslovanju. To Ministar­stvo nudi gospodinu Lekiću da izvr­ši uvid i radi posao za koji inspektori primaju zaradu od poreza građana, samo da bi sakrilo pisane tragove kršenja zakona. Ministarstvo bi ko­načno moralo početi da primjenjuje zakon, umjesto što se krije iza falsifikovanih zapisnika, inače će upra­vo ta institucija svojim činjenjem i nečinjenjem pokazati da su birački spiskovi puni lica koja ne bi smjela imati biračko pravo i da su njihovi glasovi odlučivali na ovim izbori­ma, čime dovodi u pitanje legitimi­tet njihovog rezultata", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Izvor:DN

 

Portal Analitika