Abiznis

KAP: Sindikat plaća što menadžment neće

164kapeeg1
S
timulacija je ukinuta za 270 radnika KAP-a koji, prema mišljenju menadžmenta, nijesu bili dovoljno radno angažovani u martu.Članovima Sindikata Kombinata aluminijuma, koji su u ponedjeljak primili umanjenu zaradu za mart, razliku do pune plate nadomjestiće ta sindikalna organizacija, saopštio je Iz­vršni odbor asocijacije.

KAP: Sindikat plaća što menadžment neće
Portal AnalitikaIzvor

Na elektronskoj sjednici borda direktora, koja je održana u pet­ak, uprava Kombinata je odlučila da ne isplati stimulaciju za 270 radnika koji, prema njihovom mišljenju, nijesu bili dovoljno radno angažovani. Vladin pred­stavnik u bordu Nebojša Dožić bio je protiv takve odluke ruskog menadžmenta.

Iz Sindikata podsjećaju da su i u martu članstvu nadoknadili iz­nose do pune plate, dodajući da tako žele da pruže još jednu šansu nadležnim crnogorskim organima da riješe taj problem. - Mi smo, po ko zna koji put, po­kazali dobru volju i želju da pomognemo prevazilaženju problema u fabrici, a sada je vrijeme da država povuče neki konkretan potez, sačuva KAP i zaštiti radnike - tvrde u toj radničkoj asocijaciji.

U Sindikatu ocjenjuju da „neodgovornost Skupštine, ne­sposobnost Vlade i neznanje CEAC-a" tjeraju radnike KAP-a u štrajk, ali ističu da se to neće desiti jer ne žele da daju alibi bilo kome u Crnoj Gori da im „prišije etiketu" da su sa zapo­slenima ugasili Kombinat. U saopštenju Sindikata se kaže i da je prepolovljena proizvod­nja u Kombinatu, a da se ruski menadžment „upravo sprema i da polovinu od preostalog broja zaposlenih otjera iz fabrike". - Uprava KAP-a je, iz njima znanih razloga, stavila na neki spisak 270 radnika koji, po nji­hovom mišljenju, nijesu dovoljno radno angažovani. Stav je Sindikata da su radnici dospjeli na taj famozni spisak na temelju nekih paušalnih i neu- temeljenih ocjena menadžmenta i bez ikakvog pravnog osnova- saopšteno je iz Sindikata.

U Sindikatu podsjećaju da su zbog tog čina uprave više puta pozivali Inspekciju rada da interveniše, ali da se to nije desilo. Odbor direktora KAP-a je, kako se dodaje, odbio zahtjev Sindikalne organizacije radnika proizvodnje aluminijuma da se povuku spiskovi i da se pres­tane sa diskriminacijom i kažnjavanjem jednog broja za­poslenih.

Za dobrovoljni odlazak iz Kombinata aluminijuma Podgorica prvog dana se prijavilo 30 radnika, kazao je Pobjedi predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić.

On je rekao i da radnici još provjeravaju kod nadležnih institucija ispunjavaju li uslove za odlazak iz kompanije. Krivokapić očekuje da će se najveći broj zainteresovanih za odlazak prijaviti u četvrtak i petak. Zainteresovani radnici se za sporazumni raskid mogu prijaviti do petka.

 

Portal Analitika