Društvo

Krivokapić ili Grbović na čelu opštine Nikšić?

164nk1
D
emokratska partija socijalista (DPS) odlučiće 18. aprila ko će bi­ti novi predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović ili Đoko Krivo­kapić. Kako nezvanično saznaju Dnevne novine, njih dvojica, naj­ozbiljniji su kandidati za to mjesto.

Krivokapić ili Grbović na čelu opštine Nikšić?
Portal AnalitikaIzvor

Nakon isteka mandata Nebojši Radojičiću, mjesto gradonačelni­ka u gradu pod Trebjesom, ostalo je upražnjeno. Krug kandidata koji pretenduju na to mjesto polako se sužava, a kao glavni kandidati pominju se direktor Direkcije za sa­obraćaj Veselin Grbović i direktor Prve banke u Nikšiću Đoko Krivo­kapić, dok su do skoro pominjani kandidati Ilija Ašanin i Branko Čavor sada u drugom planu.

Na oktobarskim izborima 2012. opozicione koalicije i stranke su dobile zajedno 21 odborničko mjesto, jedno više od koalicije DPS, SDP i LP, ali nakon toga nisu uspjele da se dogovore o formira­nju vlasti. Zbog toga su u Nikšiću i ponovljeni lokalni izbori, da bi u martu ove godine vladajuća koa­licija u tom gradu uspjela da po­vrati izgubljeno povjerenje građa­na, i osvoji 23 mandata i apsolut­nu vlast i naredne četiri godine.

Ovim činom konačno je stavljena tačka na neizvjesnost koja je trajala od izborne noći 14. oktobra, kada se na papiru znalo da je koa­licija DPS-SDP pokleknula u gra­du pod Trebjesom. Takode, izgu­bljena je i mogućnost da Milu­tin Đukanović (DFJ, koji je nakon oktobarskih izbora pominjan kao gradonačelnik, zauzme to mjesto. Ono što je izvjesno jeste da no­vog predsjednika opštine čeka dug od 17 miliona eura, velika stopa nezaposlenosti, i nezado­voljstvo građana koje se ogleda u brojnim štrajkovima u ovom gra­du. Činjenica je da situacija nije sjajna, i da će novi gradonačel­nik imati pune ruke posla ako želi da dovede Nikšić u pređašnje sta­nje, kada je ovaj grad mogao da se pohvali bogatom privredom, i dobrom ekonomskom situaci­jom. Kako je ranije rečeno iz DPS-a, novi gradonačelnik biće neko ko je sposoban da riješi ove pro­bleme, a oni vjeruju da raspola­žu baš takvim kadrom, zahvalju­jući kojem su i osvojili apsolut­nu vlast u Nikšiću. Nakon što je Sonja Nikčević, izabrana za pred­sjednicu nikšićke Skupštine, osta­je da se vidi ko vršiti vlast nared­ne četiri godine.

Portal Analitika