Abiznis

Damjanović: Ako ne prođu novi, ostaju da važe stari zaključci o KAP-u

164ad4v
P
rošlogodišnji skupštinski zaključci o Kombinatu aluminijuma ostali bi da važe ukoliko parlament na plenumu ne bi prihvatio nijedan od predloga za rješavanje situacije u fabrici, kazao je Pobjedi predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović. Skupština je prošle sedmice trebalo da razmatra situaciju u Kombinatu aluminijuma, ali je sjednica odgođena nakon odluke poslanika Demokratskog fronta da bojkotuju rad skupštinskih tijela i parlamenta nakon predsjedničkih izbora.

Damjanović: Ako ne prođu novi, ostaju da važe stari zaključci o KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

Damjanović je rekao da se predlogom zaključaka SNP-a, koje je nedavno prihvatio Odbor za ekonomiju, ne stavljaju van snage zaključci iz 2012. godine, navodeći da poslanici mogu podnositi i nove predloge do dana održavanja Skupštine o KAP-u.

- Međutim, može doći do situacije da nijedan od predloga nema dovoljnu većinu, jer nije isključeno da plenum glasa drugačije nego što su pojedini poslanici na Odboru. U tom slučaju svakako na snazi ostaju stari zaključci i oni su i dalje obaveza za Vladu da ih izvrši – kazao je on.

Damjanović je podsjetio da Vlada za godinu i dva mjeseca nije ispunila najveći dio zaključaka, ocjenjujući da su oni i pri usvajanju bili nesprovodivi, jer su „došli kao truli kompromis vladajuće većine“.

- Vidimo i sami da ta rješenja nijesu dovela do konačnog raspleta situacije, odnosno s njima bi imali situaciju produžene krize u Kombinatu koja nije u interesu ni države, ni građana, ni zaposlenih, a čini mi se ni Elektroprivrede, jer način na koji sada KAP ima definisane odnose sa EPCG vuče na dno obje kompanije – dodao je Damjanović.

On smatra da je bolje da se raspravlja o predlozima Odbora i da se na bazi njih stvore pretpostavke za rješavanje onoga što se može urgentno riješiti.

- Ponavljam, to je kontinuitet rada KAP-a, odgovoran odnos prema zaposlenima u smislu poštovanja svih prava, revizija dugova od strane Državne revizorske institucije i rješavanje gorućih pitanja iz dužničko-povjerilačkih odnosa sa EPCG, gdje bi benefite tog rješavanja osjetili građani i ostatak privrede – naveo je Damjanović.

Govoreći o mogućnosti pokretanja stečaja ukoliko nijedan od predloga zaključaka ne dobije podršku parlamenta, Damjanović je rekao da je ta opcija uvijek otvorena.

- Vrijeme za stečaj bilo je prije godinu, kada je bio jeftiniji za 40-ak miliona eura. Sada je to već iluzorno i mnogo skupo, ali ta je opcija uvijek moguća. Da li ona može donijeti nešto dobro, mislim da malo ko u Crnoj Gori, u ovom trenutku, može odgovoriti – kazao je Damjanović.

 

Portal Analitika