Društvo

Belardeti: Crna Gora na korak od ulaska u NATO

1504belardetiok
C
rna Gora se sprema da uskoro postane članica Sjevernoatlanskog saveza i preostali su samo još neki detalji koji trebaju biti definisani, izjavio je u intervjuu za bosansku agenciju Anadolija generalni sekretar Atlantskog vijeća Đuzepe Belardeti, koji boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Belardeti: Crna Gora na korak od ulaska u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar Atlantskog vijeća pojasnio je da se svaka zemlja, koja postane članica NATO, transformiše iz konzumenta u proizvođača sigurnosti, prilagođavajući svoje političke, vojne i civilne strukture široj zajednici zemalja od Kanade do Turske, gdje djeluje Alijansa koja dijeli iste ideje i vrijednosti, ali sa mogućim drugačijim pristupima.

Zastoj u napretku Makedonije ka članstvu u NATO-u uzrokovan je odnosima sa Grčkom, pojasnio je Belardeti.

“Problem Makedonije vezan je za jednu od članica NATO-a, Grčku, i on je bilateralne prirode. Ne radi se o nedostatku podrške NATO-a, niti nezainteresovanosti makedonskih vlasti. Problem nije na relaciji NATO-Makedonija, nego na relaciji Makedonija-Grčka. Siguran sam da će Makedonija biti spremna da postane članica, čim politički nesporazum sa Grčkom bude riješen”, naglasio je Belardetti.

Govoreći o stavu Srbije u vezi sa članstvom u NATO, Belardeti je pojasnio kako posebno dobri odnosi Srbije sa Rusijom i njen neutralan stav u vezi sa NATO-om nijesu u nužnoj suprotnosti.

“Da sam srbijanski političar, najbitniji bi mi bili stabilnost, razvoj i mir u mojoj zemlji zajedno sa susjedima. Postižem li to članstvom u Evropskoj uniji (EU), NATO savezu, vrlo dobrim odnosima sa Rusijom ili na neki drugi način, to je pitanje koje treba srbijanski političari da definišu. Imati posebno dobro odnose sa Rusijom, Makedonijom ili Bosnom i Hercegovinom ne isključuje dobre odnose sa NATO-om. Takvi odnosi mogu se kretati i napredovati u istom smjeru. Članstvo u Evropskoj uniji u ovom trenutku je krucijalno za Srbiju, kao i za bilo koju drugu zemlju u regiji, jer donosi investicije i ekonomsku stabilnost. NATO donosi također stabilnost i rast, ali ako su se srbijanske vlasti odlučile za neutralnu poziciju, mi to poštujemo i nastavljamo sa Partnerskim akcionim planom, s kojim su obje strane zadovoljne i to je nešto što bi smo mogli u budućnosti prenijeti i na Bosnu i Hercegovinu”, ukazao je generalni sekretar organizacije koja promoviše transatlansku saradnju i međunarodnu sigurnost.

Prema Belardetijevim riječima, članstvo u NATO apsolutno nije uslov za članstvo Srbije ili bilo koje druge zemlje u Evropskoj uniji (EU).

Kada je u pitanju rješenje sigurnosnog pitanja na sjeveru Kosova, Belardeti je naglasio kako fokus mora biti na budućnosti i dijalogu Beograda i Prištine.

"Ne treba ostavljati prostora strahovima o nestabilnosti koji su stvar prošlosti", poručio je on.

foto: Anadolija

Portal Analitika