Politika

Lukšić – Ešton: Izbornu krizu riješiti kroz institucije sistema

1504luksicestonok
P
itanje vezano za predsjedničke izbore treba riješiti kroz institucije sistema, ocijenjeno je na sastanku visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i crnogorskog ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića.

Lukšić – Ešton: Izbornu krizu riješiti kroz institucije sistema
Portal AnalitikaIzvor

Ešton je, kako se ističe u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, ocijenila da Crna Gora ima puno toga da ponudi regionu, ali i EU.

-Od demokratske obnove nezavisnosti, preko vodeće pozicije u procesu evropskih integracija, dobrih odnosa sa susjedima bez otvorenih pitanja, Crna Gora se pokazala kao važan partner EU i konstruktivan akter u regionalnim odnosima- navela je Ešton.

Ona je pohvalila dinamičan napredak Crne Gore u evropskim integracijama, navodeći da je današnje otvaranje i privremeno zatvaranje poglavlja 26 potvrda crnogorske jasne opredijeljenosti i posvećenosti.

Ešton je kazala da je efikasnost Crne Gore u sprovođenju novog pristupa za poglavlja 23 i 24 pozitivna poruka i signal članicima EU da je država spremna da se suoči sa izazovima.

Ona je navela da se region razvija u dobrom pavcu i da, bez obzira na trenutne izazove, EU vidi države Zapadnog Balkana kao svoj dio u budućnosti.

-Region se sada suočava sa izazovima, ali su obaveze iz evropske agende vrijedne napornog rada, za dalji prosperitet i bezbjednost čitavog regiona i veći kvalitet života vaših građana- kazala je Ešton.

Ona je učešće i doprinos Crne Gore u zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU ocijenila izvanrednim.

Lukšić je rekao da evropske i evroatlanske integracije ostaju vanjsko-politički prioritet Crne Gore.

-Danas otvoreno i privremeno zatvoreno 26. poglavlje, Obrazovanje i kultura, potvrda je naše pune posvećenosti i podsticaj da nastavimo sa naporima u pravcu ispunjavanja obaveza iz EU agende- kazao je on.

Lukšić je istakao da Crna Gora aktivno radi na pripemi akcionih planova za poglavlja 23 i 24, i da je novi pristup, kada su ta poglavlja u pitanju, važan mehanizam za suočavanje sa izazovima iz te oblasti, ne samo za Crnu Goru, već i za region.

Portal Analitika